Akcenti sa XXVII sednice Skupštine opštine Bela Crkva (VIDEO)

Skupstina 28 novembar

U četvrtak 28. novembra održana je 27. sednica Skupštine opštine Bela Crkva, kojoj je predsedavao predsednik SO Marjan Aleksić. Od pet tačaka dnevnog reda najvažnija je bila ona prva, na kojoj su odbornici razmatrali Izveštaj o izvršenju budžeta opštine za period od 1.1.2019. do 30.9.2019. godine, kao i predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine Bela Crkva za 2019. godinu – drugi rebalans.

Svetlana Кitanović, načelnica Odeljenja za finansije i društvene delatnosti je, obrazlažući prihode i rashode u prvih devet meseci tekuće godine, istakla da je u tom periodu „budžet opštine Bela Crkva ostvario priliv od 450.993.143 dinara, što u korelaciji sa planom, predstavlja izvršenje od 64.50%“.

Što se rashoda tiče, po rečima načelnice, oni su u izveštajnom periodu iznosili 456.606.112 dinara, odnosno 62.55 odsto od planiranog budžeta za 2019. godinu. Iz budžeta 381.529.443 dinara i iz drugih izvora 75.076.669 dinara.

Pošto su odbornici većinom glasova prihvatili izveštaj o prihodima i rashodima u prvih devet meseci 2019. godine, prešlo se na drugu tačku dnevnog reda, na razmatranje Odluke o drugom rebalansu budžeta Opštine Bela Crkva za 2019. godinu.

Većina odbornika prihvatila je obrazloženje da se drugi rebalans, projektovan na 742.256.745 dinara vrši zbog preraspodele pojedinih pozicija budžeta na osnovu zahteva korisnika budžeta i potvrđivanja pristiglih namenskih sredstava sa viših nivoa vlasti, kao i zbog raspoređivanja prenetih sredstava iz prethodne godine utvrđenih završnim računom, a što nije bilo predviđeno prvim rebalansom.

Predsednik SO Bela Crkva Marjan Aleksić osvrnuo se na usvajanje najvažnijih odluka u radu 27. sednice lokalnog parlamenta.

„Jedna od najznačajnih odluka koju su odbornici danas usvojili je Odluka o drugom rebalansu budžeta za 2019. godinu, čiji smo Predlog bili u obavezi da uradimo. Naime, kod pojedinih korisnika budžeta došlo je do povećanja, a kod drugih smanjenja rashoda, tako da smo uskladili određene pozicije da bi do kraja godine svi korisnici budžeta normalno funkcionisali. Usvojena je i Odluka o izmenama i dopunama Odluke o uređivanju i održavanju parkova i zelenih površina na teritoriji opštine Bela Crkva, kao i Odluka o utvrđivanju naziva ulica i drugih delova naseljenih mesta opštine Bela Crkva“ – istakao je Aleksić.

Predsednik SO Bela Crkva rekao je da su odbornici Srpske Napredne stranke, kao i do sada, pokazali svoju odgovornost u radu lokalnog parlamenta, dok su odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine zloupotrebljavali skupštinsku govornicu za politički marketing.

„Pošto odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine nemaju nikakve rezultate svoga rada, koristići jeftinu demagogiju pokušavaju da ometaju rad sednice, a pritom svi oni koriste dnevnice kao odbornici, a ponašaju se krajnje nekorektno i pokušavaju da nas ometaju u radu“ – objašnjava Marjan Aleksić.

Kako su pojedini odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine na sednici iznosili netačne informacije da je po Konkursu opštine Bela Crkva za javno informisanje za 2019. godinu Informativnom preduzeću „BC Info“ d.o.o opredeljeno 10 miliona dinara, upitali smo sekretara SO Bela Crkva Jadranku Milosavljević da objasni na koji način se vrši raspodela sredstava na osnovu Konkursa za javno informisanje.

„Opština Bela Crkva, kao i sve druge opštine, ima obavezu da izdvoji određene sredstva za javno informisanje, a za projekte javnog informisanja već više godina unazad opredeljen je iznos od 10 miliona dinara. Međutim, svakako da nije istina da jedan medij dobija celokupnu sumu od 10 miliona dinara, niti je to moguće. Na Konkurs se javljaju mnogobrojni mediji, a komisija sastavljena od medijskih stručnjaka, daje predlog Opštinskom veću za raspodelu sredstava. Medij koji se danas spominjao, „BC Info“ u ovoj godini za projekat javnog informisanja pod nazivom „Radio Bela Crkva za grad pokraj Dunava“ dobio je 1.700.000 dinara. Moram da kažem, da je prethodnih godina – 2015. i 2016. godine, kada je ista suma novca bila opredeljena za javno informisanje, taj medij „BC Info“ dobio oko 4 miliona dinara, a tada su u Opštinskom veću bili predstavnici Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine“ – rekla je Jadranka Milosavljević.

Još jednom su odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine pokazali svoju neodgovornost prema stanovnicima opštine Bela Crkva, iznoseći neistinite informacije u pokušaju da obmanjuju javnost, a kada su uvideli da im taj pokušaj nije uspeo, napustili su sednicu.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*