Ambasadorka Makedonije posetila Vršac i Guduricu

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović sa saradnicima, ugostila je ambasadorku Republike Makedonije Veru Jovanovski-Tipko, prestavnike Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine u Srbiji i predstavnike vršačkog Udruženja „Vardar“.

Tema razgovora u kabinetu gradonačelnice bila je saradnja dveju zemalja na lokalnom nivou, i mogućnosti proširenja dosadašnjih zajeničkih aktivnosti u cilju očuvanja i negovanja makedonske kulture i običaja, kao i dobrosusedskih odnosa.

Nakon sastanka u Gradskoj kući, gosti su posetili OŠ „Moša Pijade“ u Gudurici.

„Ako želite da nekoj nacionalnoj manjini omogućite da neguje svoju tradiciju, kulturu i običaje, onda morate da stvorite uslove za to. Škola u Gudirici je odličan primer jer neguje makedonski jezik koji izučavaju đaci. Mi kao lokalna samouprava, kroz programe pomažemo rad i aktivnosti brojnih udruženja predstavnika nacionalnih manjina u našem gradu i opštini, a jedno od njih je i Udruženje „Vardar“. Tu praksu ćemo nastaviti i u narednom periodu, jer je najveće bogatstvo lepota različitosti svih nas koji živimo u istoj sredini“ – rekla je gradonačelnica Mitrović.

Dragana Mitrovic Vera Jovanovski Tipko

„Naša poseta Vršcu rezultirala je dogovorima o unapređenju dosadašnjih odnosa, ali i o uspostavljanju čvršćih i jačih veza u oblasti kulture, sporta i privrede. Raduje me što se ovde u Gudurici neguje makedonsjki jezik i što veliki broj đaka pohađa nastavu na svom maternjem jeziku“ – rekla je, između ostalog, abasadorka Jovanovski-Tipko.

Osim posete školi, gosti su imali priliku da u Gudurici obiđu Muzej Roberta Hamerštila i Vinski  podrum „Nedin

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*