Atraktivne destinacije za izletnički turizam u Beloj Crkvi i okolini

Bela Crkva je idealna za izletnički turizam, ali ne samo kao destinacija u kojoj će se izleti odigravati, već i kao mesto u kojem bi se noćilo i odlazilo na mnoštvo atraktivnih jednodnevnih izleta, kako u naš Južni Banat, tako i u obližnji rumunski Banat.

Okružena mnoštvom nacionalnih parkova i zaštićenih područja sa obe strane granice, moglo bi se reći da je Bela Crkva u središtu Biserne ogrlice Banata.

Biserna ogrlica Banata

Ukoliko se odlučite za izletnički turizam, postoji mogućnost obilaska destinacija sa licenciranim turističkim vodičem iz Bele Crkve, Milanom Belobabićem, a možete ga naći putem društvenih mreža.

Sa naše strane su, na maloj udaljenosti, SRP „Deliblatska peščara“, PIO „Karaš – Nera“, SRP „Kraljevac“, Spomenik prirode „Straža“, PIO „Vršačke planine“, idealno za izlete dok noćite u Beloj Crkvi.

Mali Pesak

Ukoliko ste poneli pasoš, očekuju vas, na maloj udaljenosti, magični delovi rumunskog Banata. A tamo lepota od koje, u najmanju ruku, zastaje dah. I ta lepota je tako blizu, na rastojanju od 40 km do 100 km od Bele Crkve.

Tu je jedan od najveličanstvenijih nacionalnih parkova Rumunije, „Klisura Nere – Beušnica“, tik iza granice, na samo 40 km od Bele Crkve.

Nacionalni park „Klisura Nere – Beušnica“ jedan je od najlepših nacionalnih parkova Rumunije. Neke staze nas vode do prekrasnih vodopada i čarobnih brzaka rečice Bej i reke Nere, a neke do stenovitih litica ove moćne klisure, kao i do divnih vidikovaca. Deo ovog nacionalnog parka je idealan za lagana pešačenja svih uzrasta, od dečice do baka i deka, a drugi deo je prava poslastica za avanturiste, sa svojim adrenalinskim stazama!

Lokalitet je srpskoj javnosti predstavio upravo turistički vodič – Milan Belobabić, veliki poznavalac kraja, istorije i ljubitelj prirode. Desetak godina unazad, to jedna od omiljenih tura putnika iz Srbije.

Klisura Šušare deo je Nacionalnog parka „Klisura Nere – Beušnica“, i nalazi se kraj starog rudarskog gradića Saska Montana. Specifična je po divnoj gustoj šumi sačinjenoj od starih i moćnih stabala, te rečice Šušara i vodopada Šušara. U blizini se nalazi poznati manastir Nera u kojem obitava preko 100 monahinja i koje se pored svojih redovnih manastirskih obaveza bave i proizvodnjom preparata i raznih drugih proizvoda od lekovitog bilja i šumskog voća iz Nacionalnog parka. Te izuzetne proizvode moguće je kupiti u manastirskoj prodavnici.

Nacionalni park „Klisura Karaša – Semenik“ je prelep lokalitet gde, između ostalog, izviru dve reke: Nera i Karaš. Moguće je obići i mističnu klisuru Karaša, planinu Semenik i izvorište Nere, kao i nekoliko jezera.

Park prirode „Gvozdena kapija“ nalazi se na 30-ak km od Bele Crkve, sa rumunske strane Đerdapske klisure. Preporučuje se vožnja magistralom, sa koje se pruža pogled na tvrđavu Golubac, kao i lagani uspon na spektakularni vidikovac sa vrha Treskovac, sa kog se vidi najveći deo Đerdapske klisure. U blizini su i atraktivni kanjon reke Sirinja, stara češka sela u brdima, a na obali Dunava srpska sela i lokalni restorani.

Klisura reke Sirinje, čiji delovi podsećaju na spektakularne kanjone u Crnoj Gori, prava je poslastica za avanturiste ali je bezbedna i za rekreativce.

Poželite li da svojim akcijama dodate i malo kulture, istorije i duhovnosti, možete da svratite do nekoliko srpskih srednjovekovnih manastira i srpskih sela u Rumuniji; vrlo blizu su dva manastira iz 13. veka: Bazjaš i Zlatica i jedan iz 15. veka – Kusić.

A ako biste da čujete stari banatski jezik kakvim su možda pričale vaše bake i deke, i još stariji – možete, dok ste još u Rumuniji, da proćaskate sa meštanima srpskih naselja: Zlatica, Leskovac, Sokolovac, Požežena, Belobreška.

Šta još možemo videti – posetiti?

Tvrđavu „Ilidija – Sokolari“, ostatke nekadašnje tvrđave, koja se nalazi na brdu sa jedne strane okružnom planinama a sa druge livadama i sa koje pogled dobacuje do belocrkvanskih jezera.

Park starih mlinova „Rudarija“ predstavlјa kompleks starih mlinova nanizanih na reci Rudarija između strmih litica. Pod zaštitom je UNESCO-a.

Najstariju pruga u jugoistočnoj Evropi. Pruga Oravica – Anina, građena 1847–1854 godine (a takođe je tada građena ka Jasenovu, Beloj Crkvi i Bazjašu) vodi kroz 10 vijadukta i 14 tunela, kao i kroz stenovite litice i bujne šume.

Deo ove pruge prolazi kroz Belu Crkvu, ali, dok kod nas nije u funkciji, u Rumuniji ova pruga funkcioniše u okviru redovnog saobraćaja između Oravice i Anine i pravo je zadovoljstvo provozati se njome i uživati u spektakularnim prizorima. Postoji ideja da se se kompletna pruga revitalizuje, kao turistička pruga, kojom bi voz cirkulisao na realaciji Anina, Oravica, Jasenovo, Bela Crkva, Bazjaš.

Grad Rešica, okružen planinama, uz posetu muzeju starih lokomotiva i okolnih planinskih jezera. Staro nemačko naselje Garana, okruženo borovima i divnim planinama. U Garani se svake godine, na otvorenom, održava jedan od najoriginalnijih i najpoznatijih jazz festivala u Evropi. Stara češka sela u kojima je vreme stalo i tradicija se očuvala.

I još mnogo toga, sa obe strane granice!

Bela Crkva Vas čeka, mesto koje može da Vam pruži veliki broj izuzetno atraktivnih izleta i učini Vaš odmor nezaboravnim.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*