Belocrkvanski karneval od 20. do 26. juna

Najznačajnija turistička manifestacija opštine Bela Crkva – „Belocrkvanski karneval“ počinje u ponedeljak, 20. juna, svečanim otvaranjem na platou ispred Narodne biblioteke i trajaće sve do nedelje 26. juna.

Кarneval u Beloj Crkvi je karneval sa najdužom tradicijom u Srbiji. Po podacima lokalnog hroničara Živana Ištvanića, istorija seže do 1828. godine, a nastao je po ugledu na čuveni karneval u Кelnu. Prvobitni karnevali u Beloj Crkvi održavali su se u zimskim mesecima kao fašing karnevali.

Tokom vremena karneval se menjao, razvijao, prešao u letnji period, menjao je ime, ali ono što je od početka do danas specifičnost, jesu alegorijska kolica, odnosno pokretne instalacije – eksponati.

U ovogodišnjem programu imaćemo više koncerata, izložbi i književnih večeri u toku karnevalske nedelje, a udarni dani biće za vikend.

U petak će biti održan Dečiji karneval, izbor za Mis klincezu i klinca Belocrkvanskog karnevala, a na bini u centru grada očekujemo koncert „Bijelo dugme tribjut benda“.

Subota je rezervisana za međunarodnu karnevalsku povorku, koja startuje u 19 časova, a svi gosti imaće priliku da uživaju u čarima alegorijskih kola – eksponata i razigranih karnevalskih grupa, kako onih domaćih, tako i inostranih.

Veliki vatromet nas očekuje u 21.30 časova, a nakon toga koncert Ace Pejovića.

U nedelju od 19 časova u Gradskom parku koncertom hora „Bella Musica“, zatvoriće se ovogodišnji belocrkvanski karneval.

Veliki broj umetnika, udruženja i građana je uključen u pripremu karnevala, karnevalskih svečanosti, kostima i eksponata, što sve doprinosi da karneval postoji i održava svoju tradiciju svih ovih godina.

Tokom ove manifestacije posetioci se upoznaju sa običajima i kulturom Bele Crkve, a građani se podsećaju svoje kulturne baštine.

Dobro nam došli!

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*