Belocrkvanski karneval od 24. do 27. juna

Karneval 2021 najava

Najznačajnija turistička manifestacija opštine Bela Crkva – „Belocrkvanski karneval“ počinje u četvrtak, 24. juna, svečanim otvaranjem na platou ispred Narodne biblioteke i trajaće sve do nedelje 27. juna.

Кarneval u Beloj Crkvi je karneval sa najdužom tradicijom u Srbiji. Po podacima lokalnog hroničara Živana Ištvanića, istorija seže do 1828. godine, a nastao je po ugledu na čuveni karneval u Кelnu. Prvobitni karnevali u Beloj Crkvi održavali su se u zimskim mesecima kao fašing karnevali.

Tokom vremena karneval se menjao, razvijao, prešao u letnji period, menjao je ime, ali ono što je od početka do danas specifičnost, jesu alegorijska kolica, odnosno pokretne instalacije – eksponati.

U ovogodišnjem programu imaćemo više koncerata, izložbi i književnih večeri u toku karnevalske nedelje, a udarni dani biće za vikend.

U petak će biti održan Dečiji karneval, izbor za Mis klincezu i klinca, a najmlađe će zabavljati popularni Haos animatori iz Novog Sada. Iste večeri je velika salsa žurka na otvorenom u centru grada, a na bini očekujemo koncert „Bijelo dugme“ tribjut benda.

Subota je rezervisana za međunarodnu karnevalsku povorku, koja startuje u 18 časova, a svi gosti imaće priliku da uživaju u čarima trinaest alegorijskih kola i dvadeset razigranih karnevalskih grupa, kako onih domaćih, tako i inostranih.

Veliki vatromet nas očekuje u 22 časa, a nakon toga koncert Ace Pejovića.

U nedelju od 19 časova u Gradskom parku koncertom hora „Bella Musica“, zatvoriće se ovogodišnji belocrkvanski karneval.

Budi i ti deo karnevala!

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*