Biciklistički karavan od Bele Crkve do Češkog Sela (VIDEO)

Trka cesko srpskog prijateljstva

Tradicionalna manifestacija „Trka češko-srpskog prijateljstva“ i ove godine održana je u organizaciji NVO „Škola Plus“ pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Češke Republike, Nacionalnog savet češke nacionalne manjine i opštine Bela Crkva.

Ovaj svojevrsni karavan obuhvata vožnju bicikla deonicom od 9 km od Bele Crkve do Češkog Sela, a u trci su učestvovali kako najmlađi, tako i njihovi roditelji i prijatelji „Škole plus“.

„Jedanaesta trka po redu i meni je uvek srce puno kada vidim ovoliko učesnika. Pored vožnje bicikala imali smo jednu sokolsku trku u više kategorija. To je učitelj češkog jezika Standa Havel pokrenuo prošle godine, s obzirom da se ovog meseca i u Češkoj održava sokolska trka pa je ovo naš doprinos. Upriličili smo i likovnu radionicu za mališane koju je vodila Alena Havlova, napravljen je ovaj divni bicikl. Pokazali smo Etno muzej Čeha ovde u Češkom Selu“ – rekla je Jasmina Turturea, predsednica „Škole plus“.

Konzul Ambasade Češke Republike u Beogradu Petr Doležal istakao je značaj ove manifestacije za češku zajednicu u Srbiji.

„Vrlo sam zadovoljan što sam deo ovog biciklističkog karavana, drago mi je kada vidim veliki broj dece i učesnika, a i vreme nas je poslužilo. Manifestaciju je podržalo Ministarstvo inostranih poslova Češke Republike i ja se nadam da će ova manifestacija još dugo trajati, naravno uz našu podršku. Sport je veoma važan za pravilan razvoj dece. U današnje vreme deca dosta vremena provode u zatvorenom za računarima i iz tog razloga su bitne sve ove sportske aktivnosti na otvorenom. Za sve uzraste je bilo aktivnosti, a najmlađi su imali i posebnu priliku da pokažu svoju kreativnost na likovnim radionicama. Nadam se da će ova manifestacija još dugo trajati i okupljati veliki broj učesnika“ – rekao je Doležal.

Konzul Petr Dolezal

U karavanu je aktivno učestvovalo oko 150 vozača od 3 do 73 godine, deca sa svojim roditeljima, bakama, dekama što na najbolji mogući način oslikava promociju sporta, prijateljstva, porodičnih vrednosti, druženje i rekreaciju.

Ova manifestacija, osim promocije zdravih stilova života, prvenstveno kod dece, značajna jer akcentuje i značaj očuvanja Češkog Sela, lokaliteta sa velikim potencijalom za razvoj etno turizma.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*