Bog se javi! Časni krst iz reke Nere izvadio Filip Đak (VIDEO)

plivaci

„Bog se javi“ – odjekivalo je i ove godine sa leve i desne obale Nere kod Vračev Gaja, na Bogojavljenje. Tradicionalno od 1991. godine, na Bogojavljenje sakuplja se srpski narod sa obe strane reke Nere, razdvojen 1919. godine povlačenjem granice između Srbije i Rumunije.

Litiju iz Vračev Gaja je predvodio Episkop banatski Nikanor, a iz mesta Sokolovac u Rumuniji, naseljenog pretežno Srbima, Episkop budimski i administrator temišvarski Lukijan, uz učešće sveštenstva i velikog broja meštana.

Bogojavljenje 2020

Nakon službe i osvećenja reke Nere, koja u tom trenutku postaje „banatski Jordan“, u vodu je bačen časni krst, za koji je ove godine plivalo trinaestoro momaka iz opštine Bela Crkva. Čast da krst, koji je bačen u Neru sa naše strane, donese na rumunsku stranu, pripala je ove godine mladom Belocrkvaninu Filipu Đaku.

Filip ima sedamnaest godina, aktivno trenira veterpolo, a ovo mu je bilo prvo plivanje za časni krst i kako kaže – svi momci koji su danas plivali su pobednici.

plivaci 2

Čestitajući jedni drugima praznik, Vladike su sa obe strane poželele da se tradicija obeležavanja Bogojavljenja na reci Neri nastavi i traje zauvek.

„Vodom počinje život, a krštenjem gospoda Hrista na reci Jordan počinje Hrišćanstvo, počinje učvršćenje naše vere“ – istakao je Episkop banatski Nikanor.

Ovom svečanom obeležavanju prisustvovao je predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević i predsednica opštine Sokolovac Olga Gica, iz susedne nam Rumunije.

Bogosavljevic Bogojavljenje 2020

Kao i svake godine, organizatori ovog svečanog obeležavanja su Savet Mesne zajednice Vračev Gaj i Crkvena opština Vračev Gaja, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave opštine Bela Crkva. Da sve protekne u naboljem redu i ove godine pobrinuli su se članovi KPA „Bela Crkva“.

Uz pozdrav „Bog se javi – Vaistinu se javi“ rastali su se stanovnici Sokolovca i Vračevog Gaja do naredne godine.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*