Bogatstvo folklora u Kusiću (VIDEO)

Selo Kusić i KUD „Vukomir Vidić – Uča“ ugostili su brojne čuvare narodne tradicije, ali i goste na devetoj Međunarodnoj smotri foklora.

Smotra je počela defileom svih učesnika centrom sela, kao i velikim zajedničkim kolom učesnika festivala i publike.

Svoja umeća u narodnoj igri i pesmi, pored domaćina, predstavili su i folklorne grupe „Češke besede“ Кruščica, КUD „Đorđe Кožbuk“ iz Grebenca, KUD „Đorđe Maletić“ Jasenovo, KUD „Poselo“ Glavinci, KUD „Radinac“, KUD „Mramorak“ i kulturno umetnička društva iz Rumunije: KUD „Stenka“ Ljupkova, KUD „Sveti Nikola“ Radimna, KUD „Stara Moldava“ Moldava.

KUD „Vukomir Vidić – Uča“ predstavilo je sve svoje sastave, nastupili su najmlađi, kako ih nazivaju „bebice“, zatim prvi i drugi dečji sastav, pripremni ansambl i prvi ansambl. Ovo kulturno umetničko društvo osnovano je 1983. godine, a rad je obnovilo 2013. godine.

„Kada danas na pozornici vidimo decu onih naših meštana koji su 2013. godine obnovili rad društva, srce nam je puno i znamo da radimo pravu stvar. Osnovni cilj društva je da okupljamo decu i mlade u našem selu, da čuvamo narodnu tradiciju u budemo nosioci kulturno umetničkog života u našoj lokalnoj zajednici“ – rekao je Veroljub Branisavljević, predsednik KUD „Vukomir Vidić – Uča“.

Mnogobrojna publika uživala je u raznolikom i bogatom programu, a nastup svakog kulturno-umetničkog društva je bio poseban, jer dočarava originalnost narodnih nošnji, kola i pesama.

Pogledajte nastupe svih kulturno-umetničkih društava na devetoj Međunarodnoj smotri folklora u Kusiću:

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*