Bogojavljenje – Jordan na Neri

„Bog se javi“ – odjekivalo je i ove godine sa leve i desne obale Nere kod Vračev Gaja, na Bogojavljenje. Tradicionalno od 1991. godine, na Bogojavljenje sakuplja se srpski narod sa obe strane reke Nere, razdvojen 1919. godine povlačenjem granice između Srbije i Rumunije.

Litiju iz Vračev Gaja je predvodio episkop banatski Nikanor, a iz mesta Sokolovac u Rumuniji, naseljenog pretežno Srbima, episkop budimski i administrator temišvarski Lukijan, uz učešće sveštenstva i velikog broja meštana.

Nakon službe i osvećenja reke Nere, koja u tom trenutku postaje „banatski Jordan“, u vodu je bačen časni krst, za koji je ove godine plivalo dvanaestoro momaka iz opštine Bela Crkva i dva plivača sa rumunske strane. Čast da krst, koji je u hladnu i brzu Neru bačen sa rumunske strane, donese na na našu obalu, pripala je momku iz Sokolovca Stevi Jankoviću. Krst ostaje u Srbiji i naredne godine će biti bačen u Neru sa naše strane.

Čestitajući jedni drugima praznik, vladike su sa obe strane poželele da se tradicija obeležavanja Bogojavljenja na reci Neri nastavi i traje zauvek.

„Onoga momenta kada je časni krst zaplivao Nerom, tako su i dve naše države, Srbija i Rumunija postale više nego bratske i sestrinske. Kao što je Nera reka koja nas spaja, tako i prelazi koji imaju svoju dozu kontrole, postaju bratoljubivi prelasci i bratoljubivi pozdravi jedni drugima“ – istakao je Episkop banatski Nikanor.

Ovom svečanom obeležavanju prisustvovala je predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić, predsednica opštine Sokolovac Olgica Gica, Generalni konzul Republike u Temišvaru Vladan Tadić i predstavnici Saveza Srba iz Rumunije.

„Pozdravljam vas sve na ovaj veliki praznik, drago mi je što vas vidim, a nadam se da će neko buduće vreme doneti mudrost da se vidimo i izljubimo, svako dobro i od Boga zdravlje“ – rekla je u svom obraćanju predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić.

Kao i svake godine, organizatori ovog svečanog obeležavanja su Crkvena opština Vračev Gaj i Savet Mesne zajednice ovog naseljenog mesta, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave opštine Bela Crkva. Da sve protekne u naboljem redu i ove godine pobrinuli su se članovi KPA „Bela Crkva“.

Uz pozdrav Bog se javi – Vaistinu se javi, rastali su se stanovnici Sokolovca i Vračevog Gaja do naredne godine.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*