Češka poezija i izložba slika Tereze Stamenković obeležili „Dan češke kulture“ u Novom Sadu

Akademska slikarka Tereza Stamenković predstavila je novosadskoj publici opus svojih radova ciklusa „Mesta koja me pamte“. Izložba je upriličena u prostorijama Digitalnog omladinskog centra Gradske biblioteke Novi Sad, u okviru manifestacije „Dan češke kulture u Novom Sadu“.

Udruženje „Češka beseda Novi Sad“ na dan Svetog Vaclava, 28. septembra, organizovalo je niz aktivnosti posvećenih češkom jeziku, poeziji, piscima i kulturi. Ovaj dan je značajan za pripadnike češke nacionalne zajednice u Srbiji zato što se slavi kao državni praznik u Češkoj Republici. Zbog svojih visokih moralnih kvaliteta i svoje svetosti, taj mladi knez postao je najpopularniji svetac Češke i kamen temeljac češke državnosti. Zaštitnik je je Češke, Praga, Pokrajine Moravske i proizvođača vina i piva.

Ljiljana Stehlik i Lidija Bubnjevic

„U Kulturnoj stanici Svilara imali smo priliku da uživamo u recitalu pesama čeških autora na češkom i na srpskom jeziku. Nakon toga održano je predavanje „Savremeni češki pisci među nama“ prof. dr Aleksandre Korde Petrović, profesora na Katedri slavistike na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Prisutni su pogledali i kratkometražni film „Karlo IV – Car na četiri trona“. Veoma nam je značajna i stručna radionica učitelja češkog jezika Stanislava Havela „Bliskost češkog i srpskog jezika“, gde su posetioci kroz interakciju naučili i neke nove češke reči i izraze“ – rekla je Lidija Bubnjević, predsednica Češke Besede Novi Sad.

Pokrovitelj manifestacije je Nacionalni savet češke nacionalne manjine sa sedištem u Beloj Crkvi.

„Novi Sad, kao grad gde je kultura način življenja, podržava i promoviše i češku kulturu. Nadam se da našim aktivnostima i mi kao češka zajednica doprinosimo raznovrsnosti dešavanja u Evropskoj prestonici kulture“ – istakla je Ljiljana Stehlik, predsednica Nacionalnog saveta Čeha, prilikom otvaranja postavka izložbe „Mesta koja me pamte“ Tereze Stamenković.

Specifičan prostor Omladinskog digitalnog centra narednih dana čuvaće predele i pejzaže koje autorka izložbe pamti, ali koji pamte i nju jer im se ona iznova i iznova vraća, rekao je viši kustor, direktor Narodne Biblioteke i Muzeja u Beloj Crkvi, Igor Vokoun.

 „Kao što možete videti na samim radovima primetne su velike površine bez boje, odnosno ostale su nepopunjene. Razlog je proces rada i rezultat razmišljanja i promišljanja, koji je doveo do formiranja konačne kompozicije. Tereza je odlučila da u ovom ciklusu od ideje, zamisli i konačne slike ostavi posmatraču prostora da sam doživi šta još može da se nađe u tom prostoru“ – dodao je Vokoun.

Izlozba Mesta koja me pamte Novi Sad

Novi Sad i Biblioteka Grada Novog Sada za akademsku slikarku Terezu Stamenković imaju posebno značenje, njen stvaralački rad zapravo je i potekao iz ove ustanove kulture.

„Ja sam baš u Biblioteci Grada Novog Sada upoznala moju profesorku slikanja Martu Buterer – Kiš, kod koje sam i stanovala tokom školovanja. Nakon toga završila sam Akademiju u Novom Sadu i sada sam se ponova vratila u Gradsku biblioteku Novi Sad da obeležim mesto koje me pamti i koje ja pamtim jako dobro. Nema dobre slike bez dobre knjige. To vam svima preporučujem kao recept za stvaralaštvo, za život i kao način života“ – rekla je autorka izložbe.

Izložba „Mesta koja me pamte“ biće otvorena do 9. oktobra u prostorijama Digitalnog omladinskog centra Gradske biblioteke u Novom Sadu.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*