Članovi KPA „Bela Crkva“ organizovali akciju čišćenja Gradskog jezera (VIDEO)

KPA Bela Crkva

Belocrkvanska jezera koja čine okosnicu turističke ponude naše opštine, ove godine, zbog novonastalih okolnosti, idealna su destinacija za odmor velikom broju turista. Na Glavno gradsko jezero tradicionalno dolaze i meštani i gosti, kojih je ove godine bilo u rekordnom broju.

Članovi Kluba za podvodne aktivnosti „Bela Crkva“ tokom proteklog vikenda, uz pomoć pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije, zaronili su u Gradsko jezero sa namerom da sve ono što je nesavesnim ponašanjem pojedinaca završilo u njemu iznesu na površinu i odlože na propisan način.

Predsednik KPA „Bela Crkva“ Dragan Perašević istakao je da pored pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice, sa njima u ovoj akciji učestvuju i njihovi dugogodišnji saradnici iz Saveza organizacija podvodnih aktivnosti Srbije, kao i pripadnici belocrkvanske Službe spasavanja na vodi.

„Mi smo stekli naviku da svakog proleća organizujemo akciju čišćenja dna jezera. Međutim, zbog velikog broja kupača i gostiju na jezeru ove godine, prinuđeni smo da ovu akciju ponavljamo više puta, pa nam je ovo već četvrti put ove godine da zaranjamo i čistimo ovo naše jezero“ – rekao je Perašević.

Predsednik Saveza organizacija podvodnih aktivnosti Srbije Božana Ostojić istakla je da je KPA „Bela Crkva“ jedan od najaktivnijih klubova u Savezu i da joj je posebno drago što je i ovaj put sa njima u Beloj Crkvi.

Ronioci koji su učestvovali u akciji kažu nam da dno jezera i nije bilo toliko prljavo koliko su očekivali. Izneli su na površinu desetak džakova otpada – uglavnom prazne ambalaže od pića, kao i lopti i drugih rekvizita za plažu. Najviše ih je iznenadila traktorska guma koju su našli na dnu jezera. „Kako li je samo dospela tu?“ – pitaju se.

KPA Bela Crkva akcija ciscenja

Apeluju na sve posetioce da budu savesni i ostave jezero jednako čistim kao što su ga i zatekli, a oni će nastaviti sa čišćenjem dna i ubuduće. Ne samo kroz ovakve akcije, već i tako što pri svakom zaronu iznesu iz vode sve na šta naiđu, a što tu ne pripada. Kažu – „Ko će drugi ako ne mi? Ipak je ovo naše jezero“.

Akcija je sprovedena uz sve mere predostrožnosti koje zahteva trenutna epidemiološka situacija, sva oprema je dezinfikovana u cilju bezbednosti svih učesnika ove eko akcije.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*