Članovi PD „Karpati“ na vrhu Olimpa

PD Kaprati Olimp

Četvoro članova Planinarskog društva „Karpati“ iz Bele Crkve proteklog vikenda uspešno su savladali uspon na najviši vrh mitske planine Olimp – Mitikas, u Grčkoj.

Četvoročlana ekspedicija iz Bele Crkve u sastavu Snežana Bužek, Uglješa Kuželka, Radojica Rašković i Sretko Blagojević uputila se na Mitikas koji sa 2.918 metara nadmorske visine predstavlja drugi vrh Balkana po visini.

PD Karpati Olimp

„Za razliku od sedam metara više Musale na planini Rila u Bugarskoj, uspon na Mitikas je znatno teži i kompleksniji, sa dosta eksponiranog terena, gde je potrebno imati najmanje tri oslonca, ali i delova gde je potrebno koristiti sva četiri. Sajla kao pomoć postoji samo na jednom mestu, s obzirom da je ispod provalija, dok najveći deo završnog uspona predstavlja savladavanje surove prirode planine, koja greške i nepažnju ne prašta. Pored Mitikasa, savladani su i drugi vrhovi Olimpa, Skala (2.863m) i Skolio (2.91m1)“ – kaže predsednik Planinarskog društva „Karpati“ Uglješa Kuželka.

PD karpati Olimp

Vrhovi Olimpa su savladani u jednom danu, sa preko 2.000 metara visinske razlike. Ono što je bilo vrlo važno za jedan ovakav poduhvat jesu dobre vremenske prilike. Spust je bio do Planinarskog doma „A“ na 2.100 metara, gde je grupa i prenoćila.

„Grupu su činili planinari iz različitih delova Srbije – Novog Sada, Beograda, Kruševca, a vodički tandem je bio na visini zadatka, jer su svi učesnici uspešno ispunili zadate ciljeve“ – dodao je Kuželka.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*