Članovi planinarskog društva „Karpati“ i ove godine savladali Rtanj

PD Karpati Rtanj 1

Tradicionalna akcija Planinarskog saveza Srbije „Božićni uspon na Rtanj“ održava se od 1982. godine. Na 36. usponu učestvovali su i članovi PD „Karpati“ iz Bele Crkve.

Planinarsko društvo „Кarpati“ po drugi put uzelo je učešće na ovom tradicionalnom planinarskom događaju koji okuplja učesnike iz zemlje i regiona. Ekipu PD „Karpata“ su činili Radojica Rašković, Predrag Milovanović, Luka Rosić i Uglješa Кuželka.

„Ove godine vreme je bilo vedro, na mahove i sunčano, ali je uspon otežavao jak vetar na pojedinim lokacijama i na samom vrhu, kao i velika količina snega. Temperatura je bila prosečnih -8°C ali je osećaj hladnoće pojačavao izuzetno jak vetar. Кao i do sada, uspon je bio moguć sa dve strane planine, severnom i južnom, od kojih svaka ima svoje specifičnosti, kako tehničke i visinske, tako i prirodne vrednosti“ – rekao je Uglješa Kuželka.

PD Karpati Rtanj 2

Кao i prošle godine, sve je proteklo u najboljem redu, uspon na vrh je savladan u prosečnom vremenskom roku, kako zbog iskustva, tako i zbog adekvatne planinarske opreme.

Ove godine, na Božićnom usponu, koji se u organizaciji OPSD „Dragan Radosavljević“ iz Zaječara, održava od 1982. godine, učestvovalo je oko 1.000 planinara iz Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije, Bugarske…

Planinari „Karpata“ se nadaju učešću i sledeće godine, jer Rtanj je planina koja svaki put pokaže neku novu ćud, drugačije boje i poglede.

PD Karpati Rtanj 4

 

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*