„Dan pešačenja“ 14. septembra

Dan pesacenja

U organizaciji Planinarskog saveza Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, i ove godine na teritoriji naše opštine održaće se republička akcija „Dan pešačenja u Srbiji“.

Planinarsko društvo „Кarpati“ će po treći put učestvovati u ovoj manifestaciji, kao glavni organizator pešačke ture ka reci Neri u okviru zaštićenog područja Predeo izuzetnih odlika „Кaraš-Nera“. Cilj manifestacije je podsticanje zdravih životnih navika, ukazivanje na značaj kretanja za unapređenje zdravlja i radne posobnosti, socijalizacija i razvoj turističkih potencijala kroz uređenje i eksploataciju uređenih pešačkih puteva u Srbiji.

„Dan pešačenja“ ustanovljen je 2017. godine, kao zajednička aktivnost svih planinarskih društava iz Srbije, kako bi se što više ljudi uključilo i upoznalo svoju neposrednu okolinu.

Akcija će se održati u subotu, 14. septembra 2019. godine sa početkom u 9:00 časova, polaskom iz Gradskog parka u Beloj Crkvi. Okupljanje učesnika akcije je u 08:30 u Gradskom parku u Beloj Crkvi (u neposrednoj blizini Muzičkog paviljona). U planu je tura na teritoriji naše opštine, a na zaštićenom području Predeo izuzetnih odlika „Кaraš-Nera“ i to do glavne plaže na reci Neri.

Dužina staze je 3,5 km u jednom pravcu, odnosno, staza je ukupne dužine 7 km. Jedan deo staze je kroz naselje, nakon čega se izlazi na pešačku stazu koja vodi do odredišta.

Nakon polaska iz Gradskog parka kreće se ulicom 1. oktobra ka reci Neri, odnosno, ka glavnoj plaži. Izlaskom iz naselja prelazi se na pešačku stazu, a potom malim delom na neasfaltiran put, sve do glavne plaže. Nakon pauze krenuće se istim putem nazad ka mestu polaska. Staza je laka, bez uspona, sa dosta hladovine i pogodna za sve uzraste.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*