Danas je Dan Narodne biblioteke u Beloj Crkvi (VIDEO)

Biblioteka u Beloj Crkvi

Narodna biblioteka u Beloj Crkvi ima istoriju dugu gotovo 156 godina, koja nas vraća u vreme kada je hotel „Mičin“ u svom sastavu imao čitaonicu. Novosadski list za zabavu i kulturu „Danica“ objavio je vest da je 22. novembra 1865. godine u Beloj Crkvi otvorena „srbska čitaonica“ i ovaj dan se obeležava kao dan osnivanja Narodne biblioteke u Beloj Crkvi.

Narodna biblioteka od tada pa do danas je prešla dug put. Smeštena je u samom centru grada, u zgradi koja baštini duh starog gradskog jezgra.

Biblioteka broji više od 45.000 naslova, koji su svima dostupni. Osim osnovnog fonda, u biblioteci se nalazi i Zavičajno odeljenje, kao i legat reditelja Jovana Putnika sa oko 5.000 knjiga i bogatom neknjižnom i rukopisnom građom

Za prijatnu atmosferu zaduženi su knjižničari biblioteke, koji su tu za Vas i zbog Vas, da Vam pomognu u izboru pravog štiva za čitanje. Pored brojnih naslova svetske i domaće literature, na raspolaganju su Vam i dnevna i periodična štampa, kao i naučni i kulturni časopisi.

Biblioteka je organizator mnogih kulturnih dešavanja poput književnih večeri, promocija knjiga, izložbi, predavanja, edukativnih i kreativnih radionica.

Pored prikupljanja, obrade i čuvanja bibliotečke građe, Narodna biblioteka se bavi i izdavačkom delatnošću.

Dan Narodne biblioteke u Beloj Crkvi obeležava se uz podsećanje na aktivnosti Biblioteke u poslednjih godinu dana, kao i prezentacijom novog broja „Čitanice“.

Široj publici i čitaocima, direktor Narodne biblioteke i Muzeja Igor Vokoun, predstavio je inovirano izdanje „Čitanice“, koja je od biltena unapređana u časopis, sastavljen od nekoliko celina.

„Zadržali smo vizuelni identitet „Čitanice“, ali smo želeli da našoj publici prezentujemo i nove sadržaje. U okviru čitanice možete naći stručne tekstove, dve priče i pesmu iz legata Jovana Putnika kao i dela savremene književnosti. Deo izdanja posvetili smo i stvaralaštvu mladih i na kraju čitanice nalaze se prikazi i izveštaji rada Narodne biblioteke“ – rekao je Vokoun.

Povodom obeležavanja Dana Narodne bibliotke u Beloj Crkvi, najčitaocima za 2021. godinu, Slađani Andrejić i Dunji Čemerlić, uručene su prigodne nagrade i besplatne članske karte za narednu godinu.

Biblioteka Najcitaoci

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*