Deveti karavan češko-srpskog prijateljstva (VIDEO)

Trka prijateljstva 2

Deveta po redu Trka češko-srpskog prijateljstva održana je u nedelju, 20. septembra. Ovaj svojevrsni karavan koji tradicionalno organizuje NVO „Škola Plus“, podržao je i Nacionalni savet češke nacionalne manjine, kao i Ministarstvo spoljnih poslova Češke Republike, odnosno Ambasada Češke Republike u Srbiji.

Dužina deonice do Češkog Sela iznosi 9 km u jednom pravcu, a u trci su učestvovali kako najmlađi, tako i njihovi roditelji i prijatelji „Škole plus“.

„Manifestacije je značajna pre svega zbog promocije češke kulture, na čemu mi već punih 19 godina radimo, a i zbog promovisanja zdravih stilova života. Boravak u prirodi, vožnja bicikla i sportske aktivnosti predstavljaju jednu sintezu svih činioca da živimo lepše i zdravije“ – rekla je predsednica NVO „Škola plus“, Jasmina Turturea.

Pored vožnje, na prostoru Etno muzeja održane su i različite radionice za decu, poput likovnih, a nije izostao ni sportski deo. Cilj organizovanja ovakvog događaje je da najmlađe, uz rekreaciju i druženje, upozna sa češkom kulturom i češkim nasleđem na našim prostorima, a sve u svrhu promocije suživota i tolerancije.

„Karavan češko-srpskog prijateljstva je prilika da promovišemo Češko Selo kao najmanje selo u Vojvodini koje je interesanto za svakog posetioca, a mnogi Belockvani i gosti iz okruženja nikada nisu bili ovde, tako da promovišemo češku kulturu i naš boravak na prostoru Južnog Banata koji je dug već 200 godina“ – rekla je Ljiljana Stehlik, predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine.

U Etno muzeju Čeha, osim stalne postavke koja je etnografskog karaktera, izložena je postavka čeških zamkova u tehnici ulje na platnu akademske slikarke Tereze Stamanković.

„U Muzeju je izložena i maketa zamka Hluboka nad Vltavom, a Hluboka je inače i partnerski grad opštine Bela Crkva. U jednoj prostoriji može se videti i maketa astronamskog sata Orloj koji je velika vrednost češkog naroda, a od skora postavili smo i izložbenu postavku pod nazivom „Životopis Jana Nepomuka“ akademske slikarke Tereze Stamenković. Sveti Jan Nepomuk nacionalni je svetac Češke i zaštitnik Češke i grada Praga. Crkva u Češkom Selu, koja je podignuta 1900. godine, nosi naziv ovog velikog češkog sveca i mučenika“ – istakla je Ljiljana Stehlik.

U karavanu je aktivno učestvovalo 193 vozača od 3 do 73 godine, što govori u prilog činjenici da ova manifestacija, osim svog značaja u lokalnoj zajednici, ima i značaj u proširenju turističke ponude opštine Bela Crkva, a organizatori poručuju da sledeće godine planiraju još uspešniji jubilarni deseti karavan srpsko-češkog prijateljstva.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*