Dobre vesti – trojica Belocrkvana izlečena od korone!

Dejan Velimirović poreklom Belocrkvanin koji živi u Beogradu izlečen je od Covida-19 i otpušten je kući sa bolničkog lečenja. Pored toga, i pacijent koji je registrovan kao prvi slučaj obolelog od Covida-19 u Beloj Crkvi, nakon negativnog nalaza na korona virus, juče je otpušten sa Kliničkog centra Vojvodine. Naš sugrađanin koji je bio u privremenoj bolnici na Novosadskom sajmu, takođe je, nakon negativnog nalaza otpušten kući.

Juče je stigao i rezulat testiranja još jednog našeg sugrađanina koji je pokazao negativan nalaz.

Prema zaključku Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, kriterijum za otpust pacijenta koji se leči od bolesti Covid-19 je kliničko izlečenje uz jedan negativni PCR brisa. Drugi kontrolni test pacijentu će biti uzet nakon obavezne kućne izolacije od 14 dana, od strane nadležnog doma zdravlja.

Dejan Velimirović, rođeni Belocrkvanin, je heroj koji je nakon pet nedelja borbe sa korona virusom, čim je smogao snage, iako još uvek u bolničkoj postelji, na svom Facebook profilu, javnosti otvorio duši i ispričao svoju priču o borbi sa korona virusom.

Dejan Velimirovic
Dejan Velimirović po izlasku iz bolnice (Foto: Facebook)

Imam 35 godina i nemam hroničnih oboljenja, pa želim da ukažem da se teži slučajevi ne događaju samo starim i bolesnim osobama – započinje Dejan ispovest koju je objavio na svom Fejsbuk profilu.

On objašnjava da je visoku temperaturu dobio 5. marta, a zatim i suvi kašalj. Onda je 10. marta obavešten da je osoba s kojom je 29. februara bio u kontaktu pozitivna na kovid-19, te je sutradan primljen na Infektivnu kliniku u Beogradu. Uzet mu je bris, a dok je čekao rezultate testa, stanje mu se pogoršalo, te je stavljen na kiseonik. – Otkako sam se razboleo, apetit nisam ni imao i mnogo sam povraćao. Doktor je odlučio da i pre rezultata započne terapiju lekom za HIV, jer je tada bilo poznato da daje rezultate – navodi Dejan, kome je ubrzo rezultat testa pokazao da je pozitivan na koronavirus.

Počeo sam da povraćam veoma često i da iskašljavam krv. Ubrzo sam prebačen na intenzivnu negu. Nisam mogao da zaspim jer sam se iz sna odmah budio, imao sam osećaj da ne dišem. Bilo je strašno, mnogo mi se spavalo a nisam smeo da spavam, dok mi nisu dali „bromazepam“ – objašnjava on i dodaje da mu je sledeće sećanje maglovito i da se budio s tubusom u grlu, pomoću kog je respirator ubacivao kiseonik u njegova pluća, koja više nisu mogla samostalno da funkcionišu. – Rekli su mi da sam bio nedelju dana u komi. Intubiran sam trećeg dana provedenog na intenzivnoj nezi, što znači da imam gubitak pamćenja od dva dana… Kad su me probudili, i kad sam postao svestan da sam mogao da umrem, ceo život mi je proleteo pred očima, sve loše navike, odluke, sve sam to u trenutku poželeo da promenim – istakao je Dejan.

Navodi da mu se stanje polako popravljalo, ali RTG nalaz pluća i dalje nije bio dobar. Lekar je, kaže, procenio da mora najmanje četiri nedelje biti na intenzivnoj, a on je tada tamo bio već oko dve. Dani su mu prolazili kao nedelje.

A onda moja psiha više nije mogla da podnese konstantan zvuk monitora, svetlo, smrt oko mene, scene intubacije, aspiracije… bio sam izboden najmanje 150 puta jer moje vene nisu mogle da izdrže duže od nekoliko infuzija, a primao sam ih po šest dnevno. Slomio sam se, počeo sam da paranoišem da ponovo ne mogu da dišem kad zaspim – iako mi je fizičko stanje bilo odlično, um je bio slomljen. Plakao sam – gotovo u dahu navodi Dejan.

Sledeći RTG nalaz pluća je bio bolji i najzad je dočekao dan da ga uz aplauz sa intenzivne nege prebace na drugo odeljenje. – Drhtao sam od sreće dok sam zvao moju ljubav. Ušao sam u petu nedelju boravka u bolnici – navodi Dejan u ispovesti koju je objavio 14. aprila.

Dejan ističe da lekari na intenzivnoj nisu hteli da ga otpuste dok nisu bili sigurni da se potpuno oporavio: – Pazili su me, ja sam im bio nada i svetla tačka da nešto rade kako treba, a plivaju u nepoznatom. Za doktore, medicinske sestre i tehničare imam samo reči hvale, i ako ovo čitate, znajte da ste bili divni i da ću vam večno biti zahvalan.

Dejan je tada svima uputio iskrenu poruku:

Uskoro ću kući i ništa više u mom životu neće biti isto. Budite bezbedni, ostanite kod kuće i nosite masku kada morate da izađete ili rizikujte da vam se desi isto što i meni, izbor je na vama, a nadam se da ćete nakon čitanja ovog teksta doneti pravu odluku – poručio je Dejan.

Dejan je sada kod svoje kuće, pobedio je koronu. Za mnoge još uvek nije kraj borbe sa ovom pandemijom. Ali, ovakve lepe vesti nam ulivaju nadu da se polako kraj nazire i da ćemo svi uskoro izaći iz ove borbe kao pobednici.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*