Dobro stanje ozimih useva u Južnom Banatu

ozimi usevi

Jesenja setva na oko 160.00 hektara u opštinama Vršac, Plandište, Bela Crkva i Kovin, koje prati vršački „Agrozavod“, završena je u optimalnim rokovima, a vremenski uslovi nakon setve i dobra priprema zemljišta, pogodovali su nicanju ozimnih kultura.

Pšenica, ječam i uljana repica u dobroj su kondiciji, a razlog su pravovremena setva i dobri vremenski uslovi u prethodna dva meseca. Ove godine duplirane su površine pod uljanom repicom koja se u prethodnoj setvi pokazala dobro, i kada je u pitanju prinos i cena.

„Manje je posejano kukuruza na uštrb drugih useva. Površine pod kukuruzom će biti smanjene s obzirom na to da su povećane površine pod ozimim kulturama, naročito uljanom repicom koja je gotovo duplirana u odnosu na prošlu godinu. Razlog je suša koja se odrazila ove godine na kukuruz“ – kaže Eugen Baba, savetodavac PSS „Agrozavod“ iz Vršca.

Sa druge strane, uljana repica se pokazala kao usev sa perspektivom, tako da je sa 2.500 u prošloj godini u ovoj je zasejana na oko 5.000 hektara.

„Izuzetno je bila dobra tržišna cena , uslovi su bili dobri, prinosi relativno dobri, na nivou višegodišnjih prinosa i dovoljni da pokriju trošak i stvore akumulaciju“ – objašnjava Baba. Pšenica je dobro ponikla i u dobroj je kondiciji, a kiše poslednjih dve, tri nedelje doprinele su da nicanje bude izvanredno. Na nekim zasadima uljane repice, zbog optimalnih useva setve i kiše, usev je napredan pa su oni proizvođači, koji su to mogli finansijski da podnesu, uradili tretman preparatima koji zaustavljaju porast biljke da ne bi neopravdano trošili hraniva.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*