Festival „Na sopstveni pogon“ i u Beloj Crkvi

Festival na sopstveni pogon

Jednomesečni festival nezavisne kulture „Na sopstveni pogon“ (NSP), četvrto izdanje, pod sloganom „Novi prostori kulture“ počeo je 2 septembra. Brojni programi koji očekuju publiku u više od deset gradova u Srbiji okupiraju javne prostore, istražuju nove domete savremenih umetničkih praksi, pozivaju na dijalog u zajednicama i postavljaju pitanja, zajednički tražeći odgovore.  

Ovoga puta, članice Asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije (NKSS) realizuju programe u partnerstvima s drugim organizajama i pojedincima, ustanovama kulture, lokalnim akterima i svojom publikom.

Poseban deo programa čine radionice koje publiku pozivaju na direktno učešće, otkrivajući nam manje poznata mesta kulture u našoj zemlji.


„Agora Art Action“ svakog vikenda, počevši od 8. septembra organizuje radionice pozlaćivanja u napuštenoj fabrici „Pobeda“ u Beloj Crkvi.


„Agora Art Action“ je nezavisna umetnička akcija koju su 2013. godine pokrenuli umetnici Dragana Branković i Nenad Bračić. Sva dešavanja se realizuju u prostoru napuštene fabrike nameštaja „Pobeda“ u Beloj Crkvi.

„Kompleks fabrike čini 10 paviljona na površini od 1,52 hektara i nalazi se na obali Glavnog belocrkvanskog jezera. Prostor fabrike omogućava realizaciju radova velikih formata i pogodan je kako za nove/eksperimentalne, tako i za tradicionalne medije. Fabrika je otvorena za sve umetničke eksperimente. Cilj nam je prostor kao izazov“ – kaže akademski slikar Nenad Bračić.

Festival Na sopstveni pogon

Angažovanjem umetnika, volontera i građanstva Bele Crkve ovaj napušteni prostor je postao je svojevrstan multimedijalni umetnički i edukativni centar. Postao je mesto susreta i kreativne razmene: razmene znanja između mladih i afirmisanih umetnika, razmene iskustva između internacionalnih i lokalnih umetnika i razmene ideja između umetnika i lokalne zajednice.

O svim programima, lokacijama, i mogućnostima učešća na radionicama zainteresovani se mogu informsati putem internet adrese festivala ili na facebook stranici Asocijacije.

Festival „Na sopstveni pogon“ traje do kraja meseca septembra i pored najavljenog programa uključuje i održavanje redovne godišnje skupštine Asocijacije u Subotici gde će se gostima i publici predstaviti nekoliko lokalnih umetničkih inicijativa.

Program ovogodišnjeg festivala podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Heinrich Boll fondacija u Beogradu.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*