Festival „Srpski Banat“ ove godine održan u drugačijem formatu (VIDEO)

Festival „Srpski Banat 2020“ u organizaciji Nacionalnog saveta Čeha podržan od Ministarstva inostranih poslova Republike Češke održan je 14. avgusta ove godine na platou Glavnog jezera u Beloj Crkvi. Zbog poznatih okolnosti, festival je održan u izmenjenom obliku u odnosu na prošlu godinu.

Festival je otvorila predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine Ljiljana Stehlik, koja je naglasila da koncept ove manifestacije doprinosi razvoju multikulturalnosti i bogatstva kulturnih sadržaja sa akcentom na promociju češke kulture.

„Atmosfera na festivalu je odlična, a ove godine smo se odlučili da nastupaju lokalni bendovi kao i gosti iz Novog Sada i Čačka. Opredelili smo se da na repertoaru bude roka, džeza i tehno muzike. Ponosni smo što organizujemo ovaj festival, a premijerno biće izvedena pesma „Devet hiljada“ na češkom jeziku uz saglasnost autora, Saše Dragića, a u postoje planovi da se ova pesma i snimi na češkom jeziku i nađe svoj put do publike u Češkoj Republici“ – rekla je predsednica Nacionalnog saveta Čeha, Ljiljana Stehlik.

„Ovo je sada drugi po redu festival „Srpski Banat“. Mi smo sa Nacionalnim savetom češke nacionalne manjine želeli da napravimo jedan muzički festival, koji smo nazvali „Srpski Banat“, zato što smo više želeli da promovišemo ovaj deo Banata, jer postoji i rumunski Banat koji je je za Čehe poznatiji, zato smo ovaj nazvali „Srpski Banat“. Cilj nam je bio da uspostavimo saradnju sa velikim festivalom „Banat“ u Rumuniji koji posećuje mnogo ljudi, kao i čeških turista. Ovo je druga godina, prve godine smo uspostavili tu saradnju sa festivalom „Banat“ u Eibentalu, a koji se ove godine zbog poznate situacije održava ne održava u Rumuniji, a mi smo želeli da se ovaj naš ipak održi zbog kontinuiteta“ – rekao je učitej češkog jezika Stanislav Havel.

Na festival su nastupili Vaclav Stehlik i Dragan Stajković ili Vacko i Siđim – momci iz našeg komšiluka pod nazivom „The Neighbours“. Pored dobro poznatih rock hitova, bend je uz saradanju sa poznatim producentom Sašom Dragićem izveo numeru „Devet hiljada“ na češkom jeziku.

Bend „Slatki snovi“, koji čine Jaroslav Bodnar i Nenad Petroman zabavili su publiku na pravi način, posebno češkim pesmama.

„Stefan’s Jazz Band“ koji čine Gorica Šutić, Stevan Milijanovic, Aleksa Milijanovic, Miroslav Šarbanović i Stefan Stehlik, sve studenti džez odseka Muzičke akademije u Beogradu, svojom muzikom oplemenio je ovo veče uz predivan suton na Gradskom jezeru.

Stefan Jazz Band

Najmlađi učesnik festivala, talentovani mladi DJ Rizikko za sam kraj podigao je atmosferu i publiku na noge.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*