Hipoterapija uskoro i u Vršcu

Vršačko Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara „Parakvad VŠ“ pokrenulo je projekat – Hipoterapije, odnosno terapijskog jahanja, namenjenog osobama sa invaliditetom. Ovaj projekat, kako je najavljeno, trebalo bi da počne da se realizuje na proleće naredne godine.

Hipoterapija (fizikalna terapija na leđima konja, koja koristi konja kao terapeuta) razvila se kao medicinska grana priznata u brojnim zemljama.

„Ovaj projekat bismo realizovali u saradnji sa CK Vršac u i to u Odmaralištu Crvenog krsta na Vršačkom bregu, gde postoje svi uslovi za njegovo sprovođenje. Nadam se, da ni ovog puta neće izostati podrška grada Vršca, odnosno lokalne samouprave koja nam je mnogo puta do sada izašla u susret“ – kaže pravni zastupnik udruženja „Parakvad VŠ“ Dragan Vitorović.

Reč je o specifičnom obliku fizioterapije, u kojoj je – konj nezamenjivo sredstvo, čiji broj impulsa – njihanja, prilikom hoda jednak je broju impulsa prilikom ljudskog hod, tako da se tokom jahanja impulsi prenose na jahača i mozak ih registruje, pamti, primenjuje.

„Terapijsko jahanje je priznata i poznata metoda za poboljšanje života onih koji odbijaju dopustiti bolesti i invalidnosti da ih ograniči. Dosadašnja iskustva u primeni ove terapije kod osoba sa invaliditetom, ali i dece sa autizmom, pokazala je odlične rezultate“ – kaže članica Gradskog veća Tatjana Nikolić.

Brojne medicinske studije pokazale su da konj kao plemenita životinja može da pomogne čoveku u lečenju 25 različitih vrsta bolesti. Zbog toga u nekim zapadnoevropskim zemljama takozvano terapeutsko jahanje ima tradiciju dugu skoro pola veka.

U Srbiji su taj metod lečenja prvi počeli da primenjuju Pančevci, koji su znanje preneli i kolegama u Nišu.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*