Intenzivno se radi na pošumljavanju Deliblatske peščare

Deliblatska pescara posumljavanje

Na teritoriji Deliblatske peščare zasađeno je 2.000 stabala hrasta medunca, autohtone vrste za ovo područje, čime je preduzeće „Vojvodinašume“ nastavilo svoje aktivnosti na intenzivnom pošumljavanju ovog lokaliteta.

Ova akcija sprovedena je u saradnji „Vojvodinašuma“ i Šumarskog fakulteta u Beogradu. U okviru dve akcije, krajem decembra i krajem februara, zaposleni „Vojvodinašuma“ i Katedre semenarstva, rasadničarstva i pošumljavanja Šumarskog fakulteta pošumili su dva hektara šume hrasta medunca. Ekipu Šumarskog fakulteta predvodila je prof. Dr Mirjana Šijačić Nikolić.

Borislav Trajkovski, šef Šumske uprave Banatski Karlovac kaže da su sadnice hrasta medunca dobili kao donaciju od Šumarskog fakulteta.

„Sadnja hrasta medunca na teritoriji Deliblatske peščare realizovana je u okviru projekta „Identifikacija i monitoring genofonda retkih, ranjivih i ugroženih vrsta biljaka SP „Šuma Košutnjak“ 2019-2021″. S obzirom da je hrast medunac autohtona vrsta za Deliblatsku peščaru, velika je čast da se ovaj projekat realizuje baš na toj teritoriji. U Deliblatskoj peščari hrasta medunca ima ispod 1%, ranije ga je bilo mnogo više, i zahvaljujući ovoj akciji sadnje obogatili smo šumski fond ovom vrstom drveća. Dobro je saditi autohtonu vegataciju zato što to znači da je ona najodrživija, najbolje podnosi klimatske promene i negativne uticaje sredine“ – objasnio je Borislav Trajkovski.

Posumljavanje Deliblatska pescara

Osim hrasta medunca, u Deliblatskoj peščari se intenzivno radi na pošumljavanju. Samo od januara ove godine do danas pošumljeno je 15 hektara novih šuma. Osim dva hektara hrasta medunca, zasađeno je i 13 hektara topole.

I prošle godine na teritoriji Deliblatske peščare sađene su autohtone vrste i to crni bor i bela topola. Zahvaljujući merama nege i pošumljavanjima, Šumska uprava pod vođstvom Borislava Trajkovskog je realizovala pošumljavanje na području od 27 hektara u poslednje dve godine.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*