Izložba „Balkanski zeleni pojas“ u Omladinskom klubu (VIDEO)

balkanski zeleni pojas 1

U organizaciji Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u saradnji sa Kancelarijom za mlade opštine Bela Crkva, u Omadinskom klubu otvorena je izložba fotografija „Balkanski zeleni pojas“. Izložba se realizuje u okviru proslave Dana zelenog pojasa, a fotografije prikazuju vrednosti koje se mogu videti samo u ovom delu Evrope.

Balkanski zeleni pojas predstavlja najjužniji deo Evropskog zelenog pojasa, a takođe predstavlja i centralnu tačku biodiverziteta i endemizma ovog dela Evrope.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u okviru međunarodnog projekta „Jadranski selidbeni put“ zajedno sa kolegama iz regiona radi na očuvanju ptica selica i njihovih staništa na područjima širom Balkanskog poluostrva. Jedno od tih jedinstvenih i pticama veoma bogatih područja jeste i tok Dunava između naselja Dubovac i Zatonje – lokalitet poznatiji kao Labudovo okno.

„Ove godine smo na Labudovom oknu od 10. avgusta do 10. septembra uradili markiranje ptica selica metodom hvatanja u ornitološke mreže i prstenovanja. Smatrali smo da ovaj izuzetan predeo Labudovog okna, reka Nera i Vršačke planine, zaslužuju ovakav način predstavljanja, pa smo uz podršku Kancelarije za mlade opštine Bela Crkva i lokalne samouprave uspeli da organizujemo ovu izložbu fotografija“ – rekla je Sandra Jovanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptice Srbije.

Zaštita životne sredine i zaštita staništa i vrsta od izuzetne je važnosti za celokupan biodiverzitet naše Zemlje i Evrope u celini, istakla je Milica Knežević kordinatorka Kancelarije za mlade opštine Bela Crkva.

„Ovom izložbom prikazujemo vrednosti Balkanskog zelenog pojasa, koje je nemoguće naći u drugim delovima Evrope i sveta. Nadam se nastavku saradnje sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, kako bi već sledeće godine organizovali novu izložbu u većem obimu“ – rekla je Milica Knežević.

Izložba će biti otvorena i narednih dana u Omladinskom klubu Kancelarije za mlade Bela Crkva, ulica 1. Oktobra br 62, od 19:00 do 21:00 h.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*