Izložba Dunje Trutin obeležila Noć muzeja u Beloj Crkvi (VIDEO)

Muzej u Beloj Crkvi i ove godine učestvovao je u najvećoj nacionalnoj muzejskoj manifestaciji obeležavajući Evropsku noć muzeja.

Posetioci su u subotu 18. maja mogli da pogledaju izložbu „Beskraj u oku“ Mirjane Tomašević u galerijskom prostoru muzeja, a u okviru stalne postavke otvorena je izložba skulptoralne instalacije autorke Dunje Trutin pod nazivom „Volumen interakcije“.

Izložba predstavlja intervenciju u prostoru stalne muzejske postavke sa ciljem stvaranja jezika komunikacije na relaciji stalna muzejska postavka i muzejski predmet – dela savremene umetnosti.

Radovi koji će biti izloženi u okviru ove svojevrsne umetničke intervencije, nastali su u okviru doktorskog umetničkog istraživanja „Volumen interakcije: figurativno oblikovanje kao vid mapiranja socijalnih odnosa – instalacija u prostoru“.

„Sećamo se pojedinih razgovora ili njihovih fragmenata. Pamtimo mesta na kojima smo s grupom prijatelja provodili vreme ili se nakratko sreli s poznanikom koga dugo nismo videli. Neke od razgovora zapamtili smo od reči do reči dok su drugi gotovo potpuno iščezli iz naše svesti ostavljajući za sobom samo utisak. Svaka od tih situacija stvorila bi na trenutak jedan isečak prostora, definisan položajima i gestovima sagovornika, ispresecan pogledima i prožet govorom. Sa završetkom razgovora nestao bi i prostor. Ali šta ako ove isečke zabeležimo i sačuvamo? Svi ti nekadašnji prostori, apstrahovani u znake i naslagani u simbolične strukture, složene i večito promenljive, postaju tako deo jednog topološkog prostora“ – navela je umetnica u tekstu u katalogu povodom izložbe svog doktorskog umetničkog projekta, realizovanog pod mentorstvom prof. dr Radoša Antonijevića, dekana Fakulteta likovnih umetnosti.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*