Izložba „Šuma, bara, livada“ Marka Lađušića u Muzeju u Beloj Crkvi

Izložba radova Marka Lađušića, pod nazivom „Šuma, bara, livada“ biće otvorena u petak, 5. avgusta u 20 časova, u galerijskom prostoru Muzeja u Beloj Crkvi.

Lađušić je deo pobedničkog tima nacionalne selekcije Srbije na Trijenalu umetnosti u Milanu (Italija) 2022. godine. Trenutno realizuje samostalnu izložbu u galeriji Drina (Beograd) i Aria Art Gallery u Firenci.

„Ciklus slika Marka Lađušića pod nazivom „Šuma bara livada“ predstavlja seriju radova nastalih posredstvom meditativnih procesa posmatranja pojava u prirodi, ali sa ciljem definisanja pojedinačnih segmenata okruženja u kome se umetnik nalazi na njemu jedinstven način. Promišljenom analitikom prostornih elemenata u prirodi, autor definiše tri različita toposa – prostornih celina, koje u jeziku njegove piktoralne poetike jasno dokumentuju analitični pristup u posmatranju prostora i opšteg ambijenta. Odabrani ambijenti su mesta u kojima postoji kontinuirana interakcija između same prirode, njenih pojava i posmatrača. Ove pojave se ogledaju u vertikalama stabala, horizontali vode, dijagonalnim odsjajima, ali i intervenciji čoveka u prostoru, stvarajući selishodnu sliku subjektivne realnosti“ – piše istoričar umetnosti Igor Vokoun.

Marko Lađušić (1967) bavi se slikarstvom, skulpturom i multimedijalnim performansom. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (1995) na odseku za primenjeno vajarstvo.
Izlagao je na 17 samostalnih i preko 90 grupnih izložbi širom Evrope. Njegova dela su deo stalnih postavki u javnim prostorima, kao i umetničkim kolekcijama.

Dobitnik je više priznanja i nagrada u mediju skulpture i crteža.

Redovni je profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, a predaje i na Fakultetu Tehničkih nauka u Novom Sadu.

Saradnja sa srpskom glumicom Sonjom Savić realizovana u vizualnoumetničkim projektima (Supernaut, Superstvarnost, Ubistvo na ivici grada) predstavlja značajan segment njegovog umetničkog rada, gde učestvuje u realizaciji i performansu.

Član je ULUS-a od 1995. godine.

Кustos je Galerije Monolog – Museum of Now (Beograd-Berlin) od 2022. godine.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*