Jesenji uspon na Zagajička brda (FOTO)

PD Karpati Zagajička brda

Zagajička (Zagajska) brda su bajkoviti predeo na severoistočnom obodu Deliblatske peščare. Loptasti bregovi dopadljivog izgleda su drevne peščane dine, delom šumovite a delom prekrivene stepskom vegetacijom, jedinstveni relikt pra-pejzaža Panonske nizije pre nego što su je progutale oranice.

Planinarsko društvo „Karpati“ iz Bele Crkve iskoristilo je minuli vikend za svoju akciju, pa je tako u nedelju 19. novembra 2017. godine održan drugi „Jesenji uspon na Zagajička brda“ koja se nalaze u Specijalnom rezervatu prirode „Deliblatska peščara“ i predstavljaju najreprezentativniji deo ovog zaštićenog područja.

PD Karpati Zagajička brda

Prvi jesenji uspon održan je prošle godine, a ovogodišnji jesenji uspon deo je redovnog Plana akcija Društva i predstavlja završetak ciklusa „Zagajička brda u svim godišnjim dobima“ za 2017. godinu.

U ataru naseljenog mesta Grebenac, na 20-ak kilometara od Bele Crkve, nalazi se prava oaza mira i tišine, ušuškana između loptastih brežuljaka zlatno-žutih jesenjih boja. Najviši brežuljak nalazi se na nadmorskoj visini od 255 metara i na njegovom vrhu nalazi se piramidalni obelisk. Kota sa ovim obeliskom ujedno predstavlja i najvišu tačku naše opštine.

PD Karpati Zagajička brda

Simpatizeri i članovi PD „Karpati“, ukupno njih trinaestoro različitih starosnih kategorija i zanimanja, iskoristili su priliku da obiđu ovaj zaista jedinstven predeo koji se nalazi upravo u našoj opštini.

„Šetnja od ukupno nekih 15-ak kilometara završena je u ranim popodnim časovima, a učesnike naše akcije je na vrhu dočekalo i Sunce. Po reakcijama se moglo zaključiti da su učesnici akcije veoma zadovoljni i većina je izrazila želju da ovaj izuzetan krajolik poseti i u zimskom periodu, a nama iz Planinarskog društva „Karpati“ će biti pravo zadovoljstvo da ponovo organizujemo zimski uspon na Zagajička brda početkom naredne godine“ – kaže Milica Knežević, sekretar PD „Karpati“.

Planinarsko društvo Karpati

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*