Jovan Memedović i „Sasvim prirodno“ u Beloj Crkvi (VIDEO)

Memedovic Bela Crkva

Ekipa kultne emisije RTS „Sasvim prirodno“ na čelu sa našim poznatim novinarom Jovanom Memedovićem posetila je češku zajednicu u opštini Bela Crkva, kako bi zabeležili život ove malobrojne ali svakako značajne zajednice, koja je uspela da nakon 200 godina sačuva svoj jezik, kulturu i običaje.

Češka beseda Kruščica organizovala je tradicionalni „Pingl bal“. U zimskom periodu, kada su poljoprivredni poslovi završeni, za seosko stanovništvo zabave uz muziku u pesmu bile su jedino mesto za okupljanje i druženje. Česi koji su se naselili na ove prostore doneli sa sobom običaj održavanja „Pingl bala“, odnosno – igranke za parove.

„Znao sam da postoji češka manjina, ali nisam znao konkretno gde i nisam znao da postoji Češko Selo.  Samim tim me raduje što vidim da su se ovde ljudi okupili, što se drže zajedno, što pokušavaju sa ovim manifestacijama – slatkim malim okupljanjima uz tradicionalnu muziku i hranu, da se odupru tome da se iz ovih krajeva stanovništvo seli u neke druge krajeva gde je viši standard, a gde možda samo izdaleka izgleda sve jako dobro. Život ne mora da znači da je bolji, ako je viši standard, možda je baš ovde moguće uživati u sitnim stvarima. Kako se vi ovde družite i na koji način se družite, mislim da je dobar recept kako zadržati ljude ovde ili čak i kako oni koji su otišli da se vrate. Jako mi se dopala crkva u Češkom Selu i duh seoskog života, zbog čega sam i njaviše došao. Ja sam na tom putu već duže vreme, a to je da iz petnih žila branim da se zadržimo na ovim prostorima, bez obzira koje smo nacionalnosti“ – rekao je Memedović.

„Pingl Bal“ su otvorili Jozef Irović, predsednik Češke besede Kruščica i Ljiljana Stehlik predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine.

Nakon toga usledila je zabava uz tradicionalnu češku muziku orchestra „Bohemia“ iz češkog sela Gernika iz Rumunije. Folklorna sekcija Češke besede Kruščica izvela je i narodne češke igre, a za sve goste domaćini su pripremili tradicionalna češka jela.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*