Danas bi mu bio rođendan: Junak sa Košara Radovan Perić na muralu u Beloj Crkvi

Radovan Peric mural Bela Crkva

Za samo meseca dana u Beloj Crkvi osvanula su tri nova murala. Proteklih dana, poznati beogradski umetnik Milan Milosavljević – Deroks na fasadi Belocrkvanske gimnazije naslikao je mural posvećen našem nastradalom sugrađaninu Radovanu Periću – heroju sa Košara.

Član opštinskog veća Marko Lazarević kaže da Bela Crkva i ne zna kakvog je junaka imala, poštara Perića koji je svoj život dao za otadžbinu.

„Razgovarali smo sa porodicom Radovana Perića koji su pozitivno reagovali na naš predlog i dali saglasnost da u Beloj Crkvi bude mural na kome je srpski heroj. Belocrkvani koji ga pamte, kažu da je uvek bio nasmejan, druželjubiv i da je za svakoga imao toplu reč“ – istakao je Lazarević.

Rođen 18. juna 1950. godine u Кrivoj Reci, opština Brus, Radovan je vođen zovom svojih predaka stupio kao dobrovoljac u redove Vojske Jugoslavije, kao vojnik u 125. motorizovanoj brigadi. Preminuo je u prištinskoj bolnici 28. aprila 1999. godine, od rane koju je zadobio tri dana ranije, u borbi u rejonu Raša Кošares.

Radovan je odlikovan Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Prema sećanju porodice Radovana Perića, odmah nakon odsluženog vojnog roka, došao je u Belu Crkvu kako bi posetio svoju familiju. Gradić mu se toliko svideo da je odlučio da se preseli u ovu južnobantasku varoš 1971. godine, a već sledeće godine dolaze i njegovi roditelji i sestre. Radio je u lokalnoj pošti, a aktivan je bio u kuglanju gde je zabeležio uspešne rezultate. Voleo je da igra fudbal, košarku i šah. U brzom hodanju bio je među najboljima u Srbiji. Voleo je druženje i imao je puno drugova u Beloj Crkvi, koji ga se i dalje sećaju, a danas sa poštovanjem i punim srcem govore o junaku sa Košara – Radovanu Periću.

Bela Crkva, na dan kada je rođen Radovan Perić, odaje čast i priznanje svom junaku sa Košara, muralom koji će buduće generacije učiti istoriji i sačuvati sećanje na nasmejanog Radeta, dobrog druga i heroja otadžbine Srbije.

Radovan Peric Heroj sa Kosara

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*