KAKVA NAM JE EKOLOŠKA SVEST? Na ovo i druga pitanja odgovara – Milan Belobabić

Ukoliko zelis menjati svet

U ovoj epizodi serijala „Ukoliko želiš menjati svet, počni prvo od sebe“ o stanju ekološke svesti naših sugrađana, lošim navikama koje treba iskoreniti, ali i o primerima dobre prakse i razvoju eko turizma na ovom području razgovarali smo sa ekološkim aktivistom i predsednikom Ekološkog udruženja „Aurora“ Milanom Belobabićem.

Opština Bela Crkva raspolaže velikim prirodnim resursima i bogatsvom, specifičnim u ovom delu Evrope. Međutim, nedovoljna informisanost i neodgovorno ponašanje pojedinaca dovodi do toga da se divlje deponije stvaraju u zaštićenim područjima, ambalaža od sredstava za tretiranje useva i zasada završava bačena negde u prirodi, odnosno u zaštićenim područjima, čak i na obalama Nere, Dunava i Кaraša. Dešava se da nadležno komunalno preduzeće ukloni divlje deponije, a već sutradan na tom istom mestu osvane novo smeće i otpad i pored svih info tabli i upozorenja da je bacanje smeća zabranjeno.

Svake godine, u toku jeseni zemljoradnici pale žetvene ostatke, bez obzira na Zakon i na velike posledice od požara. Dešavalo se da se požar proširi i na Zagajička brda i Mali pesak, čime se uništava stanište mnogobrojnih biljnih i životinjskih vrsta, od kojih su neke retke i ugrožene vrste. Veliki problem predstavlja i nelegalna seča drveća, posebno u područjima pod zaštitom.

Preliminarna istraživanja su pokazala da velika većina stanovništva nema dovoljno informacija i znanja o zaštićenim područjima u opštini Bela Crkva, ne znaju njihove karakteristike, ne znaju zbog čega su stavljena pod zaštitu i nemaju svest o tome kako njihovo neodgovorno ponašanje utiče na životnu sredine. Takođe, istraživanja su pokazala da stanovništvo ne razmišlja o tome koliki je negativan uticaj čoveka na biljni i životinjski svest.

Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine 2015. godine donela je odluku o zaštiti Predela izuzetnih odlika „Кaraš – Nera“. Reč je o predelu površine od 1.541 hektara, od kojih su 984 u režimu zaštite drugog stepena, a 557 hektara u režimu zaštite trećeg stepena. PIO „Кaraš – Nera“ nalazi u opštini Bela Crkva, i naslanja se na granicu sa Rumunijom. Zaštićeno područje sastoji se od tri prostorne celine: „Кaraš“, „Nera“ i „Mali pesak“.

Osnovne vrednosti PIO „Кaraš – Nera“ čine očuvani napušteni meandri Кaraša i rečna staništa Nere, peščare i stepe, koja su prioritet za zaštitu u srednjoj Evropi, kao i najupadljiviji predeo dinskog reljefa u Srbiji, a reka Nera predstavlja ekološki koridor od međunarodnog značaja, koja teče duž granice Srbije i Rumunije, povezujući Кarpate i Panonsku niziju.

Veoma je važno obezbediti promenu javne svesti i dobiti podršku široke javnosti u borbi protiv neodgovornog ponašanja pojedinaca prema životnoj sredini. Za to je potrebno voditi javne kampanje, ali i uključiti više saznanja o negativnom uticaju čoveka na biljni i životinjski svet u obrazovne programe. Potrebno je usmeriti aktivnosti na podizanju javne svesti kako ka donosiocima odluka, tako i ka sredstvima javnog informisanja koja učestvuju u oblikovanju javnog mnjenja, a posebno na mlade, da bi se formirali kao nosioci odgovornog ponašanja u cilju zaštite životne sredine.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*