Književno veče na obali Karaša u Dupljaji (VIDEO)

Knjizevno vece Dupljaja

Selo Dupljaja nadaleko je poznato po čuvenim Dupljajskim kolicima, remek delu praistorijske umetnosti, po svojim arheološkim lokalitetima, a pretenduje da postane i svojevrsni eko-centar zahvaljujući entuzijazmu i radu Gorana Stojkovića – Kajmana.

Ovaj arheolog iz Pančeva već godinama unazad organizuje kajak-kanu regate Karašom, a uz pomoć svojih prijatelja iz Muzičkog centra iz Pančeva i podršku meštana Dupljaje, tokom ove letnje sezone, počeo je da okuplja i književnike Južnog Banata.

Na samoj obali Karaša, u dvorištu kuće Gorana Stojkovića održano je drugo književno veče na kome su učestvovali: Milivoj Forgić, Aleksandar Marić, Ilija Maksić, Nada Ranković, Boris Matijević, Ljilja Cvekić i Elena Stošić.

Netaknuta priroda koja okružuje Karaš – „banatski Amazon“ kako je ovu reku nazvao Goran Stojković, neicrpna je inspiracije za mnoge umetnike, a esej na ovu temu baš pod nazivom „Banatska Amazonija“ publici je predstavila Dragana Đorđević.

Kao muzička podrška, Dragan Nikić – Balalajka je jednuom šaljivom pesmom izmamio osmehe i aplauze.

Domaćin večeri, Goran Stojković – Kajman, ima dosta planova za razvoj Etno-centra u Dupljaji, kako bi gostima omogućio da uživaju u raznim sadržajima u okviru razvoja održivog ekoturizma na samom obodu opštine Bela Crkva.

„Na insistiranje nekih mojih prijatelja, pre mesec i po dana mi smo rešili i šestog avgusta napravili prvo književno veče ovde, na ovom istom splavu, gde mi sada sedimo. Insistirao sam da glavna bina bude na vodi, to je neka moja lična želja, to mi se i ostvarilo. Interesovanje ljudi koji su tada prvi put došli je bilo veliko i za mene fascinatno. Oni su tražili reprizu, i evo mi smo to i sada i ponovili“ – rekao je Stojković.

Stihovi su se nizali, sumrak je polako padao, i gulaš se polako krčkao, a uz priču i lepo druženje ovo veče ostaće u sećanju svih posetilaca i učesnika, zbog svoje specifičnosti i Karaša u svim nijansama predivne zelene boje.

Karas kanui

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*