Kovinska biblioteka obeležila dan bibliotekara

Povodom obeležavanja Dana bibliotekara, zaposleni u Biblioteci „Vuk Karadžić“ Kovin i najbolji čitaoci u 2017. godini, 18. decembra, posetili su Muzej knjige i putovanja i Muzej savremene umetnosti u Beogradu.

Muzej knjige i putovanja je nevladino, neprofitno udruženje građana, koje se bavi unapređenjem srpske kulture, umetnosti i međunarodne saradnje. Temelj institucije čini Biblioteka Lazić, zvanično osnovana 1882. godine u Vojvodini, koja postoji već deset generacija. Naziv udruženja „Adligat“ potiče od stručnog bibliotečkog termina koji označava više raznolikih knjiga povezanih u jedne korice. Uz Biblioteku, Udruženje je osnovalo i Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja. Udruženje poseduje više od milion bibliografskih jedinica, od čega više desetina hiljada rariteta. U osnivačkom odboru Udruženja nalaze se važne ličnosti iz kulture kojima je cilj da unaprede srpsku kulturu. Među pedesetak izuzetnih imena tu su Milovan Danojlić, Pero Zubac, Srba Ignjatović, Miodrag Pavlović (koji su ostavili svoje legate), Darko Tanasković, Ljubivoje Ršumović, Filip David, Matija Bećković, Ivo Tartalja, Emir Kusturica i mnogi drugi.

„Prilikom posete Muzeju knjige i putovanja imali smo priliku da vidimo bogate kolekcije iz raznih delova sveta, arhive i rukopise poznatih ličnosti, kao i pomenute legate. U stalnoj postavci nalaze se knjige pre 1800. godine, knjige na štapićima od bambusa, papirusa, najkvalitetnijoj svili, sa rezbarenim koricama od drveta; knjiga na papiru napravljenom od slonovog izmeta; jestiva knjiga od pirinča; kolekcija više stotina minijaturnih knjiga, od kojih je najmanja veličine svega 3,5 milimetara; molitvenike sa Tibeta sa koricama od mermera, iz Mongolije sa ukrasima od žada. U Domu biblioteka – legata videli smo legate poznatih književnika Milovana Danojlića, Pere Zupca, Petra Pajića, Srbe Ignjatovića; Legat porodice Bešević; Kolekcija Pavla i Mirjane Vuisić; Biblioteku kolekcija Petera Urbana koja je dobila naziv Čehovljeva nebeska biblioteka“ – kažu u biblioteci „Vuk Karadžić“

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*