Kovinska tvrđava pred rekonstrukcijom

tvrdjava kovin

Prema dosadašnjim arheološkim istraživanjima kovinske tvrđave, nema dovoljno podataka o životu samog naselja za rekonstrukciju cele tvrđave. U narednom periodu Zavod za zaštitu spomenika kulture planira da aplicira za sredstva kod Ministarstva kulture, Pokrajine i Opštine Kovin za buduća arheološka istraživanja.

Kovinska tvrđava je srednjovekovno utvrđenje koje je nastalo na periferiji Kovina, na njegovoj južnoj strani. Predstavlja spomenik kulture od velikog značaja. Nosi zvaničan naziv „Ostaci tvrđave grada Kovina“. Prošle godine izvršena su elektromagnetna snimanja i snimanja georadarom i urađeno je idejno rešenje marine kako bi ona mogla da izgleda.

Značaj utvrđenja za sam turizam Opštine Kovin je veliki kaže Petar Stamenović, v. d. direktora Turističke organizacije opštine Kovin.

„Imamo dosta spomenika kulture na teritoriji opštine Kovin utvrđenih i još uvek neistraženih. Nama je u narednom periodu u cilju da napravimo poseban turistički proizvod, koji će nam reći nešto više o istorijskom nasleđu. Sama priča o tom nasleđu za nas je veoma značajna. U narednom periodu bavićemo se takvim nasleđem i pokušaćemo da kroz razne projekte oživimo i dočaramo posetiocima kako je to nekada bilo na ovom prostoru“ – rekao je Stamenović.

„Plan lokalne samouprave je da podnese zahtev Zavodu za zaštitu spomenika kulture kako bi napravili okvirni predračun koliko bi koštalo izvođenje radova na arheološkim iskopavanjima na ovoj teritoriji, kakva bi bila dinamika izvođenja radova. Nakon toga, u saradnji sa višim instancama vlasti, uz podršku Opštine Kovin, Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Pokrajinskog sekretarijata i Ministarstva, uradićemo nešto konkretnije po pitanju kopmletne rekonstrukcije utvrđenja Stari grad“ – navela je Violeta Ocokoljić, članica veća Opštine Kovin zadužena za turizam.

marina kovin

 

„Pored arheološkog lokaliteta ostataka tvrđave, u prečniku od 300 metara, nalazi se jedinstvena maketa toka Dunava, hotel, marina koja je prirodan zimovnik čamaca i nautičkih plovila. Duž dunavskog nasipa, u dužini od 46 kilometara kroz teritoriju Opštine Kovin, prolazi biciklistička ruta „Eurovelo 6″, koja povezuje Atlantik i Crno more, pa je to interesantno onima koji dolaze biciklom. Ovaj deo Kovina ima veliki značaj i predstavlja omiljeno izletište Kovinaca, a interesantno je i turistima, pa ga je neophodno imati u prioritetima razvoja turizma opštine Kovin“ -zaključuje Ocokoljić.

1 Komentar

  1. mi posecujemo marinu iostatke tvrdjave u kovinu a vi sto pre uradite nesto konkretnije,mi smo grupa iz stare pazove ,obilazimo Dunav od Backog Brega do Bregova ,,proputovanja,, vidimo se u nedelju 17 06

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*