Kreativna radionica za decu u „Školi plus“ (VIDEO)

skola plus radionica

U sklopu projekta „Tolerancija – za sreću garancija“ u prostorijama udruženja „Škola PLUS“ održana je kreativna radionica za decu posvećena češkim bajkama.

Uz druženje i priču, ali i poštovanje svih propisanih mera koje zahteva ova situacija, mališani su sekli, lepili i bojili lutke od kartona, koje će kasnije koristiti u lutkarskim predstavama. Radionicu je vodila akademski slikar Tereza Stamenković, koja je mališanima ispričala i legendu o Daliboru iz Kozojeda – srednjevekovnom češkom junaku nalik na Robin Huda, koji je bogatstvo delio siromašnima. Kako ona kaže – kroz ovu priču deca su mogla naučiti kako da dele sa drugima i koliko je bitna jednakost i ravnopravnost.

„Drevne češke legende smo već pripovedali na ranijim radionicama u Češkom Selu i Kruščici, a tada su deca naučila i kako da izrade lutke i scenografiju. Imamo i lutke različitih tipova i karaktera, koje smo na tim radionicama zajedno izradili i koristimo ih u različitim pozorišnim dečijim predstavama. Pošto na radionicama imamo decu različitih uzrasta, koristimo vršnjačku edukaciju, jer se ona pokazala kao najefikasnija – starija deca nauče od mene kako da prave lutke, tehniku kolaža, izradu scenografije, a onda to svoje znanje prenose mlađim polaznicima. Tako najbolje mogu videti koliko su oni naučili, kao i koliko su spretni da nauče druge“ – rekla je Tereza Stamenković.

Tereza je naglasila da su ovakve kreativne radionice izuzetno značajne u vaspitanju dece. Dete se tokom izrade lutke često veže za nju i „oživi“ je – ne posmatra je kao predmet, već kao živo biće, nekog bliskog kome se poverava i priča mu o problemima i svemu što ga tišti. Kroz tu komunikaciju mogu i nastavnici i roditelji saznati o čemu zapravo razmišlja dete, pa se ovaj model vaspitanja u „Školi Plus“ koristi kad god postoji mogućnost za to.

Kroz ove radionice, mališani imaju priliku i da steknu nova znanja o kulturnom nasleđu i baštini Čeha, koji su njihove komšije i prijatelji, a ujedno se i na pravi način promoviše tradicionalno stvaralaštvo češke zajednice.

U dobrom raspoloženju, deca su stvarala, imala priliku da nauče nešto novo, ali i igraju i druže. Da će se ove radionice dugo sećati, pokazali su njihovi osmesi i priča, ali i brojne šarene lutke.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*