„Lepota različitosti“ – festival koji spaja i prepliće tradiciju (VIDEO)

Lepota razlicitosti 2021

Multikulturni festival „Lepota različitosti“ i ove godine prikazao je bogatstvo narodne igre i pesme različith nacionalnih zajednica koje čuvaju svoju kulturnu baštinu. Otvaranje festivala, devetog po redu, u organizaciji „Češke besede Kruščica“, a pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Češke u Beogradu, opštine Bela Crkva i Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, održano je u sali centra za kulturu „Bela Crkva“ u petak, 16. jula.

Konzulka Amdasade Republike Češke u Beogradu, Petra Feikova, istakla je značaj festivala za očuvanje češke tradicije i identiteta ove malobrojne, ali aktivne zejednice u Srbiji.

„Upoznavanjem sa tradicijom naših naroda, međusobno se zbližavamo i time doprinosimo našem boljem suživotu u ovoj sredini i jačanju veza između naše dve zemlje, koje imaju dugu istoriju. Ministarstvo spoljnih poslova Republike Češke svake godine finansijski podržava projekte i manifestacije koje organizuju češka udruženja svuda u svetu. Ove godine je za udruženja u Srbiji izdvojeno nešto više od 23 hiljade evra, a i festival „Lepota različitosti“ je jedan od podržanih projekta, kao i godinama unazad, jer smo prepoznali njegov značaj. Izuzetno mi je drago što svake godine na festivalu vidimo i predstavnike lokalne samouprave opštine Bela Crkva i želim da vam se zahvalim što podržavate i pomažete češku zajednicu u vašoj opštini“ – rekla je Feikova.

Petra Feikova Lepota razlicitosti 2021

Predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić otvorila je festival i naglasila da je kulturna raznolikost koja krasi našu zajednicu naše najveće bogatstvo.

„Ponosna sam što drugi put otvaram festival „Lepota različitosti“ i zahvaljujem se svim učesnicima što podržavaju našu misiju da lepo živimo zajedno, da negujemo tradiciju, da negujemo prijateljstvo naših država. Organizatorima sve čestitke što uspešno i na ovaka lep način održavaju ovu manifestaciju i nadam se da ćemo se videti i narednih godina u Beloj Crkvi“ – istakla je Simić.

Violeta Simic Lepota razlicitosti 2021

Uz nastupe kulturno umetničkih društava i folklornih sekcija prikazano je da festival „Lepota različitosti“ spaja ljude i prepliće tradiciju, uz poziv na druženje i drugog dana festivala u Kruščici.

Predstavnici Češke besede Kruščica, kao i učesnici festivala, okupili su se najpre u Etno kući u Kruščici i defileom kroz centar sela najavli početak programa.

Svoje umeće najpre su pokazale folklorne sekcije i kulturno umetnička društva, a nakon toga publika je uživala u nastupima horova i pevačkih grupa.

OŠ „Sava Munćan“ iz Kruščice predstavila je svoje razigrane pčelice, a „Češka beseda Kruščica“ i „Češka beseda Bela Crkva“ osim spleta čeških igara, odigrale su i koreografiju „Leskovac“. Kulturno umetničko društvo „Vukomir Vidić – Uča“ sa sekcijama iz Kusića i Bele Crkve predstavilo se koreografijama: „Radujevac“, igre iz okoline Pirota, „Katanka“ i „Bugarka“. Foklorni ansambl „Đorđe Košbuk“ iz Grebenca nastupio je sa rumunskim narodnim igrama, a foklorna sekcija Centra za kulturu „Bosilegrad“ sa koreografijama „Šopska svita“ i „Kopanica“. Ansambl „Romaška“ iz Pančeva pikazao je rusku školu igre kroz koreografije „Antoška“ i „Moskovski kadril“. Folklorna sekcija Rusinskog kulturnog centra iz Novog Sada predstavila je rusinske igre iz Vojvodine.

Pevačka grupa „Krajani“ podsetila je publiku na tradicionalne češke pesme, a duvački orkestar KUD „Đorđe Košbuk“ spletom rumunskih narodnih pesama zagrejao je dlanove publike. Orkestar „Moravska tambura“ iz varošice Saraorci pokazao je kako se neguje lepa tradicija tamburica. Hor „Banjalučke krajanke“ na svom repertoaru imao je češke kompozicije a hor „Harmonija“ Rusinskog kulturnog centra svojim nastupom oplemenio je ovo veče.

Lepota razlicitosti folklori

Festival je zatvorila folklorna sekcija „Češke besede Kruščica“ koreografijom „Svaki momak devojku ima“.

Predsednik „Češke besede Kruščica“ Jozef Irović zahvalio se svim učesnicima festivala i naglasio značaj manifestacije za češku zajednicu u smislu promocije češke kulture i tradicije.

„Naši gosti pokazali su svoje umeće narodnih igara i pesama, predstavili su svoje nacionalne zajednice na najlepši mogući način. Češka udruženja su pokazala kako se voli i neguje kultura, tradicija i maternji jezik, bez obzira što smo kilometrima daleko od matične zemlje. Moram da istaknem da smo ovde izuzetno prihvaćeni i podržani od svih institucija i nadam se da ćemo sledeće godine jubilarni deseti festival unaprediti i organizovati na još bolji način“ – rekao je Irović.

Pored prikazivanja igara i nošnji, čuvanja tradicije, običaja i kulture različitih naciolnalnih zajednica, festival „Lepota različitosti“ ima još jednu vrednost na koju su posebno ponosni organizatori, a to je povezivanje i druženje svih učesnika.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*