„Lepota različitosti“ – Festival koji spaja ljude i prepliće tradiciju (VIDEO)

KUD Jasen

Multikulturalni festival „Lepota različitosti“ tokom tri dana održavanja prikazao je bogatstvo narodne igre i pesme različitih naroda i nacionalnih zajednica koje čuvaju svoju kulturnu baštinu.

Ove godine, deseti jubilarni festival ne samo da je imao multikulturalni karakter, već je prerastao u međunarodni festival, uz učešće gostiju iz Češke i Hrvatske.

Festival „Lepota različitosti“ u organizaciji Češke besede Kruščica i Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, a pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Češke u Beogradu, Ministarstva kulture i informisanja i Opštine Bela Crkva, svečano je otvoren u petak, defileom kroz centar Bele Crkva, a nakon toga u Gradskom parku svoja umeća prikazala su kulturno umetnička društva i pevačke grupe.

Drugi dan festivala održan je u Kruščici, a obuhvatao je nastupe pevačkih društava, muzičkih sekcija i horova.

Muzički dan festivala otvorila je pevačka grupa „Krajani“ spletom starih čeških pesama. Pravi praznik narodne igre i pesme priredila je Etnografska grupa „Tinečaci“ iz Češke Republike iz mesta Veliki Tinec. Nastupila je pevačka i muzička grupa Češke beseda Međurić iz Hrvatske, orkestar udruženje „Centar tamburaške kulture Novi Sad“, hor „Muzička radionica 50+“, duvački orkestar Kulturno umetničkog društvoa „George Кošbuk“ iz Grebenca i grupa studenata kulturne antropologije i etnologije Karlovog Univerziteta.

Kulturno umetnička društva i folklorne sekcije prikazale su svoje kvalitete u nedelju, 17. jula, kada je održano treće veče festivala „Lepota različitosti“.

Domaćini festivala predstavnici Češke besede Kruščica i Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, kao i učesnici festivala, okupili su se najpre u Etno kući u Kruščici, nakon čega su defileom kroz centar sela najavli početak foklornog programa.

Konzul Ambasade Češke Republike u Beogradu Petr Doležal istakao je značaj ovog festivala sa stanovišta očuvanja češkog kulturnog nasleđa i promocije tradicija nacionalnih manjina koje žive u Srbiji.

„Veoma mi je drago i čast mi je da sam tokom trajanja festivala ovde u Kruščici i zahvalio bih se Češkoj besedi Kruščica na čelu sa predsednikom Jozefom Irovićem, učitelju češkog jezika Stanislavu Havelu i svima koji su doprineli da se ova izuzetna manifestacija održi. Nama je značajno što se češki jezik govori ovde u Kruščici i sam festival doprinosi očuvanju i razvijanju češkog kulturnog nasleđa. Ambasada Republike Češke podržava ovu manifestaciju, kao i slične događaje. Drago mi je što su gosti festivala bila društva iz Češke i Hrvatske, što je manifestacija okupila veliki broj publike i nadam se da će se ova tradicija koja traje deset godina nastaviti i narednih godina“ – rekao je Petr Doležal.

Predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine Ljiljana Stehlik rekla je da deseti jubilarni festival više nego ikada ispunjava svoju misiju – da prikaže bogatstvo multikulturalnosti naše sredine.

„Veoma mi je drago kada vidim kako je festival iz godine u godinu napredovao i danas je festival ponos svih nas. Sve pohvale organizatorima Češkoj besedi Kruščica i svim meštanima ovog sela koji su pomogli da se festival održi u ovakom obimu. Ovo nije samo festival češke zajednice već svih ljudi dobre volje koji žive na ovim prostorima“ – istakla je Ljiljana Stehlik.

Svoja umeća pokazali su folklorna sekcija Češke besede Kruščica, Ansambl „Romaška“, Centar za kulturu Bosilegrad, Češka beseda Međurić, Folklorni ansambl „Đorđe Košbuk“ iz Grebenca, KUD „Jasen“ iz Velikog Gaja i КUD „Paja Marganović“ Deliblato.

Uz njihove nastupe prikazano je da festival „Lepota različitosti“ spaja ljude i prepliće tradiciju.

Pokroviteljima i učesnicima festivala podeljene su zahvalnice, odnosno ručno napravljeni tradicionalni češki medenjaci „pernik“ u obliku kruške kao i monografija Češke besede Kruščica.

Jozef Irović, predsednik udruženja „Češka beseda Kruščica“ kaže da je kao organizator festivala prezadovoljan kako nastupima, tako i odzivom publike i da je festival ove godine, za tri večeri koliko je trajao, okupio najveći broj učesnika, ali i publike do sada.

Festival je zatvorila folklorna sekcija Češke besede Kruščica koreografijom „Svaki momak devojku ima“.

Pored prikazivanja igara i nošnji, čuvanja tradicije, običaja i kulture različitih naciolnalnih zajednica, festival „Lepota različitosti“ ima još jednu vrednost na koju su posebno ponosni organizatori, a to je povezivanje i druženje svih učesnika.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*