„Lepota različitosti“ u Beloj Crkvi

Festival Lepota razlicitosti 2020

U organizaciji udruženja „Češka Beseda Kruščica“ u saradnji sa Nacionalnim savetom češke nacionalne manjine, u Beloj Crkvi održan je osmi po redu multikulturalni festival „Lepota različitosti“.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su Ambasada Republike Češke u Beogradu, Opština Bela Crkva i Nacionalni savet češke nacionalne manjine.

U petak, 28. avgusta „Belocrkvanske mažoretkinje“, folklorne sekcije KUD „Češka beseda Kruščica“, KUD „Vukomir Vidić – Uča“ iz Kusića, Pančevačke mažoretkinje i gosti iz Rusinskog kulturnog centra iz Novog sada prodefilovali su centrom Bele Crkve, nakon čega je u Gradskom parku održano zvanično otvaranje festivala.

„Zbog trenutne situacije, ove godine imamo manje učesnika festivala nego ranijih godina. Međutim, „Češka beseda Kruščica“ odlučila je da i u ovim okolnostima održi ovaj tradicionalni festival i ja se od srca zahvaljujem svima koji su podržali ovu manifestaciju“ – rekao je predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine Šiman Irović.

„Lepota različitosti“ je festival koji spaja ljude i prepliće tradiciju.

„Ova manifestacija je od velikog značaja za češku zajednicu u smislu promocije češke kulture i tradicije, a posebno je značajna zbog multikulturalnosti koja krasi našu sredinu. Naše najveće bogatstvo je multikulturalnost, naše različitosti koje nas spajaju i čine bogatstvo lokalne zajednice“ – istakao je Jozef Irović, predsednik „Češke besede Kruščica“.

Publika u Gradskom parku uživala je u nastupu belocrkvanskih i pančevačkih mažoretkinja, a nakon toga u srpskoj, ruskoj i češkoj narodnoj igri i pesmi.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*