Mališani „Škole plus“ obeležili Međunarodni dan deteta u Rumuniji

Članovi „Škole plus“, roditelji, učenici, profesori i saradnici, u okviru programa podržanog od Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, pod nazivom „Spiritul de toleranță interetnică“, obeležili su Međunarodni dan deteta u Rumuniji.

Program ima za cilj da promoviše jezik, tradiciju i duh Rumuna u ovom delu Banata, a najbolji način za to je poseta jednoj školi u pograničnoj zoni.

„U Rumuniji je ovaj dečji dan državni praznik, pa je time naša poseta dobila na većem značaju. Direktor škole „Gimnaziala Gheorghe – Guga Racasdia“ Chiriac Ciprian, sa svojim kolektivom, bio je izuzetan domaćin. Imao je posetu i visoke delegacije sa državnog nivoa, kako iz Ministarstva obrazovanja, tako i iz Generalnog školskog inspektorata. Uz obilje tradicionalnih igara, pesama i scenskog izvođenja vršnjaka, imali smo priliku da podstaknemo sve prisutne da se umetnički izraze. Svi ciljevi našeg programa bil su ostvareni, a najvažniji je taj da se ohrabre mladi da upoznaju druge etničke grupe, da se kroz tradiciju i običaje Rumuna stvori multietnička tolerancija koja je veoma važna za prevazilaženje predrasuda. Podstakli smo ih, takođe da kroz lično afirmisanje razmišljaju o postojanju drugačijih kultura i tradicija. Veoma značajna je i podrška lokalne samouprave, koja nam uvek olakša delovanje“ – rekla je Jasmina Turturea, predsednica „Škole plus“.

Kroz realizaciju ovakvog programa skrenuta je pažnja javnosti na potrebu zaštite i prezentacije kulturnog nasleđa. U nastavku implementacije ovog programa članovi „Škole plus“ nastaviće da razvijaju negovanje duha međunacionalne tolerancije kod mladih, a kroz predviđene aktivnosti bliže ih upoznati sa bogatim kulturnim nasleđem rumunske nacionalne zajednice u ovom delu Banata.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*