Međunarodna smotra foklora u Kusiću prikazala bogatstvo narodne igre i tradicije (VIDEO)

Osma smotra folklora Kusic

U organizaciji KUD „Vukomir Vidić – Uča“, a pod pokroviteljstvom lokalne samouprave opštine Bela Crkva i uz podršku Centra za kulturu „Bela Crkva“, u Kusiću je održana 8. Međunarodna smotra folklora.

Na ovoj manifestaciji predstavljena je sva raskoš tradicionalnog stvaralaštva naših prostora, ali i nezaboravno druženje ljubitelja folklora.

Smotra je počela defileom svih učesnika centrom sela, kao i velikim zajedničkim kolom učesnika festivala i publike.

Nakon dve godine, na smotri su učestvovala i kulturno umetnička društva iz Rumunije, sa kojima Kusićani imaju dugogodišnju saradnju i neguju bratske veze.

Svoja umeća u narodnoj igri i pesmi, pored domaćina, predstavili su i folklorne grupe „Češke besede“ Кruščica i „Češke besede“ Bela Crkva, КUD „Đorđe Кožbuk“ iz Grebenca, KUD „Đorđe Maletić“ Jasenovo, KUD „Sveti Nikola“ Radimna, KUD „Stara Moldava“ Moldava, KUD „Radica Ranković“ Lozovik, KUD „Sedmica“ Ugrinovci, KUD „Ratko Matić“ Saraorci i KUD „Poselo“ Glavinci.

KUD „Vukomir Vidić – Uča“ predstavilo je sve svoje sastave, nastupili su najmlađi, kako ih nazivaju „bebice“, zatim prvi i drugi dečji sastav, pripremni ansambl i prvi ansambl.

Mnogobrojna publika uživala je u raznolikom i bogatom programu, a nastup svakog kulturno-umetničkog društva je bio poseban, jer dočarava originalnost narodnih nošnji, kola i pesama.

BONUS VIDEO: Pogledajte nastupe svih kulturno-umetničkih društava na smotri:

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*