Mikulaš u Beloj Crkvi obradovao mališane

Mikulas

Nacionalni savet češke nacionalne manjine organizovao je tradicionalani doček Mikulaša za mališane koji uče češki jezik, a najdraži deda obradovao je decu i paketićima sa slatkišima.

„Ova godina je po svemu dugačija od ostalih, ali to nije razlog da ne obradujemo naše najmlađe. Pripremili smo paketiće za decu koja uče češki jezik, a u skladu sa trenutnom situacijom, podela paketića deci je organizovana tokom više dana, kako bi u manjim grupama deca dobila paketiće i upoznala se sa legendom o Mikulašu. U „Školi plus“ organizovana je i kreativna radionica i tom prilikom mališani su pravili božićne i novogodišnje čestitke, ukrase i kolačiće posvećene Mikulašu“ – rekla je predsednica Nacionalog saveta češke nacionalne manjine Ljiljana Stehlik.

U svakoj državi dan Svetog Nikole ili Mikulaša, kako Česi nazivaju ovog svetitelja, predstavlja različite tradicije i običaje. U Češkoj je Mikulaš predstavljen kao čovek sa belom dugom bradom, obučen u biskupsku odeću koji uvek vodi sa sobom anđela i đavola. Anđeli, zajedno sa Mikulašem, deci daju poklone. Mikulaš se slavi uveče, 5. na 6. decembar. Obično deca dobijaju čokoladu, slatkiše, ali takođe i narandže, banane i drugo voće.

Zašto se slatkiši stavljaju u čarape? Sveti Nikola (Mikulaš) je tri devojke iz porodice prezaduženog oca darivao sa tri vrećice zlata, kako bi imale za miraz. Noću je ubacio vrećice sa zlatom kroz prozor, tajno, tako da ga niko nije mogao videti. Treća vreća pala je direktno u viseću čarapu, a devojčica je ujutro pronašla lepo iznenađenje. To je samo jedna od legendi o Svetom Nikoli, koji je bio voljen još za života i koji je mnogo pomagao siromašne i svoje vernike.

Najmlađi su bili veoma raspoloženi da nauče nove pesmice i običaje, a posebno su bili zadovoljni što su imali priliku da im lično sveti Mikulaš uruči paketiće.

Zadovoljstvo dece i svih prisutnih pokazalo je da ovakve manifestacije doprinose očuvanju i negovanju češkog etnokulturološkog nasleđa u Srbiji, iako je od doseljavanja Čeha na ove prostore prošlo gotovo dvesto godina.

Mikulas 2

 

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*