Ministarka prof. dr Darija Kisić Tepavčević posetila Belu Crkvu (VIDEO)

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević posetila je Belu Crkvu, gde je sa predsednicom opštine Violetom Simić, načelnicom Južnobanatskog upravnog okruga Marinom Toman i direktorkom Centra za socijalni rad „8. Maj“ Marijanom Georgijevski razgovarala o aktivnostima koje će se sprovoditi u narednom periodu u cilju unapređenja usluga socijalne zaštite.

Ministarstvo je za namenske transfere lokalnim samoupravama za unapređenje usluga socijalne zaštite ove godine predelilo 556 miliona dinara.

„Tim transferima je obuhvaćeno i pet opština na teritoriji Južnog Banata, kojima je opredeljeno više od 15 miliona dinara. Kada govorimo o Beloj Crkvi, u okviru transfera preusmerili smo više od 5 miliona dinara. Sagledali smo koje su to aktivnosti koje treba da sprovodimo u narednom periodu kako bi svoje resurse usmerili tamo gde je pomoć najpotrebnija“ – navela je Kisić Tepavčević.

Prof. dr Kisić Tepavčević i pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom su tokom posete Beloj Crkvi razgovarale i sa predstavnicima udruženja za zaštitu osoba sa invaliditetom iz Pančeva, Vršca, Plandišta, Opova, Kovačice, Alibunara, Kovina i Bele Crkve, o unapređenju uslova života i rada osoba sa invaliditetom.

„Na teritoriji Južnobanatskog okruga postoje 24 udruženja osoba sa invaliditetom, a u ovoj godini je za njihov rad izdvojeno više od 5 miliona dinara, čime je obezbeđeno uključivanje osoba sa invaliditetom u različite inkluzivne programe i aktivnosti. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je u saradnji sa kompanijom „Mocart“ obezbedilo kombi vozilo za potrebe osoba sa invaliditetom na području Bele Crkve“ – istakla je Kisić Tepavčevič.

U prethodnom periodu obezbeđena su sredstva Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom za izgradnju prvog inkluzivnog igrališta za decu sa invaliditetom u Pančevu, postavljanje rampi na prioritetnim objektima u Alibunaru, Kovačici i Plandištu, adaptaciju prostorija, uvođenje grejanja na objektu Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara Opovo, nabavku računarske opreme i nameštaja za dva udruženja osoba sa invaliditetom iz Vršca i drugo.

Prof. dr Kisić Tepavčević je u Beloj Crkvi posetila i Dom za decu i omladinu „Vera Radivojević“, za koje je Ministarstvo u prethodnom vremenskom periodu izdvojilo finansijska sredstva za rekonstrukciju krova i opremanje, a u toku su i radovi na zameni rasvete.

Predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić zahvalila je ministarki Kisić Tepavčević na poseti našoj opštini, tokom koje su dogovoreni planovi za narednu godinu, u cilju pobošljanja uslova za život i rad građana.

„Napravili smo dinamični plan, odredili smo prioritete u domenu rada Centra za socijlani rad u Beloj Crkvi, Doma za decu i omladinu i u pogledu unapređenja položaja osoba sa invalidititeom. Zahvalila bih se i predstavnicima svih udruženja koji su danas bili naši gosti, razgovor je bio vrlo konstruktivan, čuli smo primere dobre prakse i mogli smo dosta toga naučiti“ – rekla je Simić.

Načelnica Južnobanatskog upravnog okruga Marina Toman rekla je da je na sastanku dogovorena dalja podrška na unapređenju kadrovskih kapaciteta ustanova u opštini Bela Crkva i njihovoj tehničkoj opremljenosti.

„Važan nam je i sastanak sa predstavnicima civilnog društva na kome smo dogovorili i dodatnu podršku od strane Ministarstva i lokalnih samouprava, kako bi se unapredio rad udruženja koja se bave problematikom osoba sa invaliditetom. Drago mi je kada vidim dobru saradnju lokalnih samouprava i dobar partnerski odnos između predstavnika civilnog društva“ – rekla je Toman.

Direktor Doma za decu i Omladinu „Vera Radivojević“ Zoran Stanković zahvalio se Ministarki Dariji Kisić Tepavčević na kontunuiranoj podršci koja je omogućila da svakodnevni život korisnika usluga smeštaja u ovoj ustanovi bude što kvalitetniji.

Ministarka je posetila i Opštinsko udruženje penzionera kao i Udruženje žena „Grebanački Miraz“. Tom prilikom prof. dr Kisić Tepavčević pogledala je etno postavku ovog udruženja i razgovarala sa predstavnicama ostalih udruženja žena sa područja naše opštine.

Darija Kisic Tepavcevic u Grebencu

Sastancima su prisustvovali i državni sekretar Mirko Janić, kao i pomoćnica ministra Biljana Barošević.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*