Na osmomartovskoj proslavi u Kusiću predstavljeno novo Udruženje žene „Nera Kusić“ (VIDEO)

Kusić - udruženje žena Nera

Centralna osmomartovska proslava u opštini Bela Crkva održana je u Kusiću i označila je početak rada Udruženja žena „Nera Kusić“. Pored publike, na ovoj manifestaciji okupile su članice ostalih belocrkvanskih udruženja žena, a nastupi folklornih sekcija KUD „Vukomir Vidić – Uča“ oplemenili su veče.

Sve prisutne pozdravila je predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić.

„Drago mi je ako sam i ja svojim radom kao žena uticala na motivaciju i formiranje novog udruženja žena. Zahvalila bih se Darku Stanojevu i Stanku Petroviću, s obzirom da su oni vaši meštani jer su i oni, pored Milice Janković, vaš stub i tu su da vam pomognu u budućem radu. Pozdravila bih sva udruženja žena koja su sa nama, drago mi je što uvek nađete vreme da se okupite i podržite jedni druge, što je i poenta našeg udruživanja i osnaživanja“ – rekla je Simić.

U duhu praznika i darivanja uručeni su pokloni predstavnicama udruženja žena sa teritorije opštine Bela Crkva.

Novoosnovano udruženje žena „Nera Kusić“ predstavila je Milica Janković.

„Osnovale smo naše udruženje 27. januara ove godine i trenutno imamo 28 članica. Kako je reka Nera veoma poznata u našem kraju, a i šire, odlučile smo se baš za to ime. Saradnja sa ostalim udruženjima žena za ovo kratko vreme je odlična i nadam se će tako biti i u narednom periodu. Ciljevi našeg udruženja su zaštita položaja žena, kako u porodici, tako i u društvu. Imamo aktivnosti koje su usmerene na očuvanju tradicionalnih kolača i drugih đakonija. Pozvala bih sve žene koje žele da nam se priključe, mi ćemo ih rado prihvatiti u naše udruženje“ – rekla je Janković.

Usledio je recitatorski deo, uz podsećnje na znamenite Srpkinje, a nakon toga splet narodnih igara i pesama. Bilo je ovo veoma lepo veče uz degustaciju raznih slatkih i slanih đakonija.

Kusić folkor KUD Vukomir Vidić Uča

Predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić istakla je da su ovakva okupljanja članica udruženja žena dragocena, gde se uz druženje razmenjuju iskustva, pruža podrška u cilju daljeg osnaživanja, posebno žena na selu.

„Ceo program je bio izuzetan kao i što smo navikli kada je u pitanju Kusić. KUD „Vukomir Vidić – Uča“ predstavio se sa više generacija folkloraša, od mališana do onih starijih. Odučili smo se da centralnu osmomartovsku proslavu organizujemo baš u Kusiću, a jedan od povoda je osnivanje udruženje žena i u ovom naseljenom mestu naše opštine. Najmlađe, ali je i najbrojnije udruženje žena. Drago mi je što se priča o ženskom osnaživanju širi. S obrzirom da polovina naših sugrađanki živi u gradu, a druga u selima, pogotovo je ovakvo žensko udruživanje bitno za naše žena na selu, jer im je to jedinstvena prilika da se okupljaju, druže i da same prepoznaju čime bi se bavile“ – dodala je Simić.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*