Na stručnom skupu u Beloj Crkvi prezentovana usluga socijalne zaštite – lični pratilac

Skup inkluzivno obrazovanje

U organizaciji Udruženja građana „Pletenica“ na Dan prosvetnih radnika, u Narodnoj biblioteci u Beloj Crkvi održan je stručni skup posvećen prezentaciji efikasnog sprovođenja usluge socijalni zaštite – lični pratilac deci sa smetnjama u razvoju pod nazivom „Bela Crkva + podrška deci“.

Predsednica Udruženja „Pletenica“ Danijela Jovanović istakla je da se ove godine Dan prosvetnih radnika obeležava sa značajnim pomakom u razvoju inkluzivnog obrazovanja, jer je po prvi put, u opštini Bela Crkva zaživela usluga lični pratilac u predškolskoj ustanovi i osnovnim školama.

„Uz podršku lokalne samouprave opštine Bela Crkva i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, od prvog septembra ove godine uspeli smo da angažujemo osam ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju u našim obrazovnim ustanovama. Pratioci su prošli obuku i dobili licence i nakon 15 godina naše borbe, zalaganja i truda vidljivi su pomaci u kvalitetnijem inkluzivnom obrazovanju, a našim mališanima je mnogo lakše i jednostavnije, kao i njihovim roditeljima“ – rekla je Danijela Jovanović.

Lični pratilac Marija Jožić prezentovala je dobar primer pedagoške prakse, a majka Violeta Paun svojom pričom svedočila je o tome koliko asistencija ličnog pratioca znači za njeno dete.

Predsednica Udruženja „Pletenica“ Danijela Jovanović iskoristila je ovu priliku i uručila zahvalnice predsednici opštini Violeti Simić, direktorki Centra za socijalni rad „8. Maj“ Bela Crkva, Marijani Georgijevski, predstavnicima Doma zdravlja „Bela Crkva“, srednjim školama sa teritorije opštine Bela Crkva, PU „Anđelka Đurić“, OŠ „Žarko Zrenjanin“, OŠ „Dositej Obradović“, OŠ „Sava Munćan“ Kruščica, Domu za decu i omladinu „Vera Radivojevi“, ličnim pratiocima i pojedincima za njihov dugogodišnji humanitari rad i podršku osobama sa invaliditetom.

Predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić najavila je realizaciju projekta u okviru kojeg opština Bela Crkva dobija prvi inkluzivni centar za decu i mlade.

„Opština Bela Crkva dala je udruženju „Pletenica“ na korišćenje zgradu u kojoj je nekada bila škola, a zahvaljujući poseti Ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević i uz podršku načelnice Južnobanatskog upravnog okruga Marine Toman, Ministarstvo je opredelilo sredstva za adaptaciju ovog prostora“ – rekla je Simić.

Ovo veče svojim nastupom oplemenila je vokalna grupa OŠ „Marko Stojanović“ Vračev Gaj kao i učenik Tehničke škole „Sava Munćan“ Aleksa Furduj.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*