NAŠA RIZNICA – Udruženje Slovenaca „Kula“ iz Vršca (VIDEO)

Zdravko Starc Udruzenje Slovenaca Kula Vrsac

U ovoj epizodi serijala „Naša riznica“ posetili smo Udruženje Slovenaca „Kula“ iz Vršca. O radu udruženja i životu malobrojne slovenačke zajednice na ovim prostorima govore predsednica udruženja Snežana Vidergar i počasni predsednik Zdravko Starc.

Naseljavanje Slovenaca na prostore Južnog Banata počinje po završetku Drugog svetskog rata, 1945. godine. Tada je, iz ratom uništenih sela u Sloveniji, u Južni Banat došlo njih oko tri hiljade. Oni su doputovali železnicom, tada jedinim pouzdanim prevoznim sredstvom i naselili se u selima opština Plandište i Vršac – Gudurici, Velikom Gaju, Hajdučici, Dužinama… Međutim, više od polovine tih porodica se ubrzo vratilo u Sloveniju. Jedan od glavnih razloga je bio taj što je ovaj kraj Banata, naročito posle Drugog svetskog rata, ekonomski bio veoma slabo razvijen, i to u svakom pogledu. Falila je mehanizacija za obradu zemlje, drumovi su bili loši kao i ostala infrastruktura, fabrika praktično nije ni bilo. Mnogi Slovenci nikako se nisu mogli navići na život u takvom okruženju i uslovima, tako da se jedan broj vratio u Sloveniju, dok su se neke porodice odselile u centralnu Srbiju.

Potomci Slovenaca koji su ostali u Gudurici ili se odselili u obližnji Vršac su i danas veoma aktivni u javnom, kulturnom i privrednom životu. Od 2004. godine su okupljeni i u udruženju „Kula“ koje uspešno čuva tradiciju i sećanja, ali i veoma aktivno učestvuje u kulturnom životu Vršca, organizovanjem brojnih manifestacija posvećenih slovenačkoj kulturi, kroz školu jezika, kao i kroz sopstvenu izdavačku delatnost.

Projekat „Naša riznica“ sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*