Nastavlja se uređenje turističkih lokacija u opštini Bela Crkva

Panorama Bela Crkva

Tokom 2021. godine, opština Bela Crkva je prepoznata od strane domaćih turista kao izuzetno pogodna i bezbedna destinacija za odmor, u ovim izazovnim vremenima kovida 19. Zbog toga je stranih turista bilo malo, koliko su to dozvoljavale mere i propisi, ali su zato domaći turisti, najviše iz okruženja, Beograda, Novog Sada, Zrenjanina rado dolazili u ovu južnobanatsku varošicu.

Tokom leta smeštajni kapaciteti su bili puni, pogotovo se krevet više tražio u vreme najtoplijih dana, naročito vikendom, početkom avgusta. Popunjenost smeštajnih kapaciteta, kao i produženje turističke sezone od maja do septembra, omogućili su i vaučeri za odmor, koje je subencionisala Vlada Srbije. Sve je više vlasnika domaće radinosti koji se prijavljuju da učestvuju u ovom programu.

Glavno jezero Decija plaza
Plaža na Glavnom jezeru

„Cena boravišne takse u Beloj Crkvi je dugo bila najniža u Srbiji i iznosila je 50 dinara dnevno po gostu. Lokalna samouprava je morala da uskladi njenu cenu sa novim zakonom o ugostiteljstvu i izabran je najniži iznos, 60 dinara. Na osnovu novog zakona, boravišnu taksu u Beloj Crkvi plaćaju samo gosti tri auto kampa i jednog objekta, koji ima više od 30 ležajeva. Vlasnici vila i apartmana sa manje od 30 kreveta, kao i oni koji izdaju sobe u domaćoj radinosti, plaćaju samo godišnji paušal i on iznosi 1.000 dinara po krevetu, bez obzira koliko gostiju imali. Na osnovu uplaćene boravišne takse, procenjuje se da je u prošloj godini ostvareno oko 18.500 noćenja – iznos uplaćene boravišne takse je 438.230,80 dinara i po rešenju JLS, za paušalno plaćanje iznosi 376.555,00 u ukupnom zbiru 814.785,80 dinara. Cilj je da svi ugostitelji rade legalno i da što više gostiju privučemo na naša jezera i u našu opštinu i da nam predstojeća turistička sezona bude još uspešnija“ – kaže Novica Jovanović, direktor Turističke organizacije opštine Bela Crkva.

Kada bi počeli da pišemo o Beloj Crkvi, mogli bi napisati roman. Simpatičan gradić u vojvođanskom maniru, sa dugačim i širokim ulicama, kibicfensterima, korzoom i lepom arhitekturom. Ono po čemu se Bela Crkva izdvaja i zbog čega je zovu „Vojvođanska Venecija“ jesu sedam jezera, reke Dunav, Karaš i Nera, koji okružuju ovaj gradić i čine da prirodna lepota Bele Crkva bude prepoznatljiva u celoj Srbiji i regionu.

Jezera u Beloj Crkvi nastala su veštačkim putem, vađenjem šljunka sa dna Panonskog basena, svako je lepo na svoj način, a zajednička im je prozirna plava boja i bogata vegetacija u priobilju.

Glavno jezero iz vazduha
Glavno belocrkvansko jezero

Za one koje vole urbaniji odmor, Glavno belocrkvansko jezero je prava destinacija. Velika dečija plaža je najpopularnija sa ležaljkama i suncobarnima tu su i restorani, kafići, a mogu se kupiti i potrebni rekviziti za plažu – šeširi, kačketi… igračke za decu i suvenirčići. Na Glavnom i Vračevgajskom su i auto kampovi, za one koji žele da su stalno pored jezera i koji uživaju u čarima boravka u prirodi.

Na Vračevgajskom jezeru postoji uređena plaža sa kompletnom infrastrukturom i zabavnim sadržajem: kafe-bar, toalet, tuševi, ležaljke, suncobrani, teren za odbojku na pesku, tobogan na vodi, Adrenalin park, a za bezbednost kupača na Glavnom i Vračevgajskom jezeru brine spasilačka služba.

Vracevgajsko jezero
Vračevgajsko jezero

Osobenost Vračevgajskog jezera je ostrvo, sa prirodnim hladom velikog drveća i uređenim prilazima sa vode i kopna. Uz kafe-bar, na ostrvu je moguće uživati u sunčanju na ležaljkama ili zelenim površinama. Celo ostrvo je oivičeno plažom sa suncobranima i ležaljkama.

Ostala jezera predstavljaju netaknuti prirodu, pravi su raj za pecaroše i one koji žele da uživaju u miru i bez buke. Bogat turistički sadržaj i odličan provod je ono što belocrkvanska jezera čini idealnom destinacijom za pravi letnji odmor.

Vidikovac Tri krsta sa panoramom grada
Vidikovac „Tri krsta“ sa panoramom grada

Prošle godine uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, uređen je lokalitet vidikovac „Tri krsta“. Urađena je kompletna rasveta, postavljen je panoramski teleskop, nove klupe, tako da je ovaj lokalitet dobio novo i lepše ruho. Najlepše fotografije panorame Bele Crkva nastale su upravo na vidikovcu „Tri krsta“, a ova destinacija je obavezno mesto koje posećuju mnogobrojni turisti prilikom obilaska opštine Bela Crkva. U cilju bogatije turističke ponude i produžetka turističke sezone, lokalna samouprava Opštine Bela Crkva obezbedila je i nabavku turističkog vozića, koji će naše goste voziti do turističkih lokacija.

Turisticki vozic Bela Crkva
Turistički vozić

Ove godine u planu je obnova i proširenje obima turističke signalizacije na teritoriji cele opštine Bela Crkva, nastavak uređenja turističkih lokaliteta kao i dodatni sadržaji puput teretane na otvorenom na Glavnom jezeru i terena za odbojku na pesku.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*