Nastupima kulturno-umetničkih društava završen ovogodišnji serijal „Praznični koncerti ONLINE“ (VIDEO)

Praznicni koncerti ONLINE

Poslednji u nizu prazničnih koncerata ove godine obeležili su nastupi kulturno-umetničkih društava sa područja naše opštine.

Koncert su otvorile „Belocrkvanske mažoretkinje„, nastupima juniorskog i kadetskog sastava. КUD „Belocrkvanske mažoretkinje“ postoji osam godina, a svojim učešćem na brojnim takmičenjima, doprinelo je i popularizaciji Bele Crkve u Srbiji i u Evropi. One u Srbiji već sedam godine nemaju pravu konkurenciju, a Evropa je prepoznala njihov kvalitet i nagradila ih na evropskim šampionatima sa 3 zlatne, 4 srebrne i 3 bronzane medalje.

Nakon toga, usledio je nastup KUD „Đorđe Maletić“ iz Jasenova, koje se publici u direktnom prenosu predstavilo igrama Vranjskog polja – „Marijo, ćero, mori“, i igrama iz okoline Leskovca. Ovo društvo je osnovano početkom prošlog veka i nosi tradiciju dobrog igranja i pevanja. Ime je dobilo po Đorđu Maletiću, književniku, prevodiocu i dramskom teoretičaru rođenom u Jasenovu 1816. godine. Trenutno je u društvu aktivno skoro sedamdesetoro članova u tri folklorne sekcije. Rad je obnovljen 2015. godine, a najveći uspeh ostvarila je dečija grupa, koja je 2018 i 2019. godine na Muzičkom festivalu dece Vojvodine u Bačkoj Topoli osvojila zlatno odličije, dok je na Smotri dečijih folklornih ansambala Srbije u Valjevu osvojena bronza.

Folklorne sekcije „Češke besede Kruščica“ i „Češke besede Bela Crkva“ nastupile su zajedno, koreografijom – Igre iz Leskovca. Obe besede neguju češku kulturnu baštinu, posebno kroz rad sa decom i omladinom. „Češka beseda Kruščica“ već osam godina za redom organizuje međunarodni multikulturalni festival „Lepota različitosti“.

Duvački orkestar KUD „Đorđe Košbuk“, čijim nastupom je završen ovogodišnji serijal prazničnih koncerata, osnovan je daleke 1925. godine. Od osnivanja pa do danas, duvački orkestar radi bez prestanka. Redovno učestvuju na svim manifestacijama u opštini Bela Crkva, na festivalima trubača u Vojvodini i kulturnim manifestacijama u Rumuniji.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*