Nedelja sporta u OŠ „Dositej Obradović“

Nedelja sporta u OŠ Dositej Obradović

U Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ u Beloj Crkvi, već tradicionalno se organizuje „Nedelja sporta“, kao poseban vid podsticanja i razvijanja nivoa lične odgovornosti, a sve u cilju zaštite, očuvanja i unapređenja zdravlja učenika i radnika.

Cilj ove manifestacije je promovisanje sporta i zdravog načina života, ali i negovanje kolektivne igre, tolerancije i fer pleja, poštovanje pravila igre, razvijanje saradničkih odnosa, angažovanje svih učenika u sportskim disciplinama, zabava i opuštanje učenika i razvoj interesovanja i angažovanja učenika u sportskim aktivnostima. Takođe, jedan od opštih ciljeva je podizanje nivoa svesti o značaju ishrane u čuvanju i unapređenju zdravlja i prevenciji bolesti u kojima je ishrana vodeći faktor rizika. Sve resurse usmerili smo ka tome da nove veštine i znanja primene i implementiraju kroz školske sadržaje.

„Učenici, kolege i roditelji cele nedelje su učestvovali u raznim aktivnostima koje su utvrđene rasporedom po danima. Težnja organizatora je da preko različitih tehnika u zdravstveno-vaspitnom radu, učesnici donose zdrave životne odluke. Radi definisanja ključnih znanja, veština i umenja, radna grupa sastavljena od pedagoga škole Danijele Кašić Đurđev, profesora fizičke kulture i učiteljice III 2, izdvojila je kompetencije koje će pomoći da se unapredi psihofizički razvoj svakog deteta, a to su: veštine, znanja o fizičkom vežbanju i fizičkom vaspitanju i vrednovanje fizičkog vežbanja i fizičkog vaspitanja od strane učenika“ – rekla je učiteljica Jasmina Turturea.

Javnim časom – vežbama oblikovanja pod nazivom: „Pokrenimo našu decu“ direktor škole Juga Andriano otvorio je Nedelju sporta u školskom dvorištu, uz prisustvo svih učenika nižih razreda škole, zaposlenih u školi, članova Saveta za obrazovanje opštine kao i sekretara OO Crvenog krsta Bela Crkva.

Bila je to prilika da se pruži pomoć učenicima kako bi izgradili bolji osećaj samoodgovornosti kada su u pitanju njihovo fizičko i zdravstveno stanje, tako što će im se omogućiti da razviju fizičke i kognitivne veštine, kritički stav potreban za osmišljavanje zdravog načina života i pozitivan stav u odnosima sa drugima.

Usmeravanjem učenika ka svakodnevnim fizičkim aktivnostima i prihvatanju zdravih životnih navika, ponuđenim vežbama oblikovanja koje im je odabrao i ponudio profesor konkretno, svojim primerom, uticalo je na podizanje svesti o značaju 15-minutnog svakodnevnog vežbanja.

„Nedelja sporta nastavljena je u školi sa gostima iz Кruščice. Roditelj, učitelj iz Češke, Standa Havel, došao je u posetu sa najmlađim fudbalerima iz naseljenog mesta Кruščica. Bila je to zanimljiva utakmica sa devojčicama i dečacima IV razreda naše škole. Veoma srčano navijanje sa tribina, pod sloganom: „Navijaj za svoje, a ne protiv drugih“, upotpunile su i kreativne
„Lidersice“ (učenice IV2 razreda) svojom nadahnutom koreografijom. Rezultat nas nije zanimao, već fer igra, pozitivna atmosfera, boravak na vazduhu i fizička aktivnost“ – istakla je učiteljica Jasmina Turturea.

„Stare dečije igre kao vaspitno i kulturno blago“ postoje otkad i ljudsko društvo, odnosno od kada postoje deca i mladi. Igra je oduvek bila osnovna fizička aktivnost i jedna je od najvažnijih stvari za njihovo zdravlje, pa je kroz istoriju bila i sastavni deo opšte kulture raznih naroda. Tradicionalne igre predstavljaju nasleđe iz prošlosti koje se održalo u savremenom dobu, najčešće su nastale u seoskim sredinama i prenosile su se sa generacije na generaciju. Neke od tih igara: hodanje na štulama, nadvlačenje konopca i bacanje kamena s ramena pokazali su nam učenici III 1, koji su se uz podršku drugara II razreda veoma lepo zabavili tokom Nedelje sporta i pokazali nam kako su angažovali mnoge aspekte njihove ličnosti i razvijali svoja čula i interesovanja.

Mali fudbal, kao sportska igra, ima svoje mesto u sistemu fizičke kulture. U pogledu tehničkog izvođenja,mali fudbal zahteva posebno dobro vladanje loptom i snalaženje u situacijama na malom prostoru.

„Ženska ekipa naše škole (učenice od III – VII razreda) pokazale su veštinu i spremnost da predstavljaju svoju školu na tzv. terenu pripadnika suprotnog pola – izvrsne ekipe FК „Invictus“ koji su nam došli u goste. U predivnoj sportskoj atmosferi, uz fer navijače vršnjaka, roditelja i nastavnog kadra škole, rezultat je bio nerešen. Igralo se lepo i organizovano sa obe strane, bez „jurenja“ rezultata. Bili smo dobri domaćini i zahvaljujemo se treneru Milošu Juga i njegovom klubu na odzivu i što su nam uveličali Nedelju sporta. Ukazali su nam čast i priliku da uvrstimo rodnu ravnopravnost u nastavni plan i program i na taj način ohrabrimo naše učenice da daju svoj doprinos u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu. Citiraću moto trenera Miloša, našeg bivšeg đaka: „Igraj fudbal, budi srećan!“ – dodala je Turturea.

Prezentacija o plivanju kao školskom sportu bila je još jedna u nizu aktivnosti u nedelji sporta, iz koje su svi učenici i učenice škole mogli da saznaju koji stilovi plivanja postoje, šta je sve potrebno da bi se postigli odlični rezultati i uzelo učešće na okružnim i republičkim takmičenjima, na kojima je već do sada naša škola imala zapažene rezultate. Upoznali su se i sa sinhronim plivanjem (telesni vodeni balet), u kojem učestvuju samo pripadnice nežnijeg i lepšeg pola.

Nedelju sporta učenici OŠ „Dositej Obradović“ završavaju učešćem na opštinskom prolećnom Кrosu, za koji tradicionalno imaju mnogo prijavljenih učesnika, a kojima je ova sportska nedelja posebno pružila ohrabrenje i motivisala ih da se u većem obimu bave fizičkim aktivnostima.

Stečene veštine svih učesnika uticaće na usvajanje zdravih navika i održavanje zdravih stilova života u različitim populacionim grupacijama i pokazati spremnost za saradnju sa mnogim partnerskim organizacijama.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*