Nikola David održao solistički koncert u Muzeju u Beloj Crkvi (VIDEO)

Nikola David koncert Bela Crkva

Poznati belocrkvanski tenor Nikola David, po treći put je održao solistički koncert klasične muzike u prepunoj sali Narodnog muzeja, uz klavirsku pratnju Ljubice Grujić. 

​Nikola David (Nemačka) tenor, radi kao asistent na Univerzitetu Eslingen (Nemačka) na predmetu Glas, tehnika razvoja glasova i ličnosti, a takođe i kao kantor u Minhenu i Štutgartu.

​Rođen je u Beloj Crkvi gde je završio osnovnu školu. Pevanje kao životni poziv definisao je posle susreta s velikim umetnikom, basom, Živanom Saramandićem, još dok je u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu pohađao dva odseka, teorijski i solo pevanje u klasi prof. Prizrenke Petković-Lazin.

​Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu studirao je na Odseku za pedagogiju opštih muzičkih predmeta i solo pevanje u klasi prof. Biserke Cvejić. Tokom školovanja i usavršavanja bio je stipendista Fondacije „Melanija Bugarinović“ a na specijalističkim studijama „Peter Kornelius“ Konzervatorijuma u Majncu u klasi prof. Seada Buljubašića, stipendista fonda „Ani Aysler Leman“.

Od 1993. dо 2008. nastupa kao solista Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, stalni gost Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, član operskog ansambla u Ajzenahu, solista Opere u Augzburgu, Narodnog pozorišta u Minhenu, kao i Opere u Desauu. Od 2008. godine je u statusu slobodnog umetnika, kako u operi tako i na koncertnim scenama širom sveta (Švajcarska, Norveška, Izrael, Bugarska, Francuska, Mađarska, Poljska, Kuba).

​U karijeri dugoj četvrt veka, aktivan je u svim segmentima vezanim za solo pevanje, računajući i pedagoški rad: bio je profesor solo pevanja u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, te u Baletskoj školi; obnovio je klasu solo pevanja u Srednjoj muzičkoj školi „Vlado Milošević“ u Banjaluci. Sa svojom porodicom živi u Augzburgu u Nemačkoj.

Na solističkom koncertu u Beloj Crkvi bila su dela starih italijanskih majstora, kao i Mocarta, Šumana, Čajkovskog, te jevrejska molitva „Kadiš“ Morisa Ravela.

Publika je imala priliku da vidi i projekciju dokumetarnog filma o Nikoli Davidu koji je snimila Bavarska radio televizija.

Ove godine Nikola David obeležava i 25. godišnjicu svog umetničkog rada, a pored solističkog koncerta svojim sugrađanima poklonio je i klavir, koji će služiti kako belocrkvanima koji se bave muzikom, tako i za održavanje koncerata gostujućih umetnika.

Belocrkvani su uživali u solističkom koncertu Nikole Davida, a poseta od preko 150 gostiju govori u prilog tome da je Bela Crkva grad sa posebim osećajem za umetnost i kulturu i da ovakvih koncerata treba biti više u našem gradu sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*