Nkola David obeležio 25 godina umetničkog rada solističkim koncertom u Beloj Crkvi (VIDEO)

Nikola David koncert Bela Crkva

Povodom 25 godina umetničkog rada, tenor i kantor Nikola David uz klavirsku pratnju Maje Grujić, održao je solistički koncert u velikoj sali Muzeja u Beloj Crkvi, a ovom prilikom upriličena je i svečana primopredaja klavira, donacija umetnika Beloj Crkvi.

Nikola David (Nemačka) tenor, radi kao asistent na Univerzitetu Eslingen (Nemačka) na predmetu „Glas, tehnika razvoja glasova i ličnosti“, a takođe i kao kantor u Minhenu i Štutgartu.

​Rođen je u Beloj Crkvi, gde je završio osnovnu školu. Pevanje kao životni poziv definisao je posle susreta s velikim umetnikom, basom, Živanom Saramandićem, još dok je u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu pohađao dva odseka, teorijski i solo pevanje u klasi prof. Prizrenke Petković – Lazin.

​Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu studirao je na Odseku za pedagogiju opštih muzičkih predmeta i solo pevanje u klasi prof. Biserke Cvejić. Tokom celog svog školovanja bio je stipendista fonda Melanije Bugarinović

Od 1993. dо 2008. godine nastupa kao solista Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, stalni gost Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, član operskog ansambla u Ajzenahu, solista Opere u Augzburgu, Narodnog pozorišta u Minhenu, kao i Opere u Desauu. Od 2008. godine je u statusu slobodnog umetnika, kako u operi tako i na koncertnim scenama širom sveta (Švajcarska, Norveška, Izrael, Bugarska, Francuska, Mađarska, Poljska, Kuba).

​U karijeri dugoj četvrt veka, aktivan je u svim segmentima vezanim za solo pevanje, računajući i pedagoški rad: bio je profesor solo pevanja u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, te u Baletskoj školi; obnovio je klasu solo pevanja u Srednjoj muzičkoj školi „Vlado Milošević“ u Banjaluci.

Od 2002. do 2012. godine pohađao je jevrejske studije na Koledžu „Abraham Geiger“, specijalizujući se za izvođenje jevrejske liturgijske muzike. Sticanjem diplome postaje prvi kantor u Nemačkoj posle drugog svetskog rata, a u to zvanje promovisan je 2013 godine. Sa svojom porodicom živi u Augzburgu u Nemačkoj.

Nikola David Bela Crkva 2

Nikola David poklonio je svojim sugrađanima klavir koji će koristiti mladi umetnici, gradski hor „Bella musica“, a klavir će se koristiti i za održavanje solističkih koncerata u Beloj Crkvi. Nikola David poklonio je još jedan klavir Belocrkvanskoj gimnaziji i ekonomskoj školi, a značaj je utoliko veći jer je ovo prvi klavir u Gimnaziji nakon II svetskog rata.

Na koncertu u prepunoj sali Muzeja, Nikola je izvodio škotske i velške narodne pesme, zatim dela Roberta Šumana, dok je posebnu emociju posvetio numeri Stanislava Biničkog „Da su meni oči tvoje“, u znak zahvalnosti svojoj porodici i supruzi Mili na podršci tokom svih godina njegovog profesionalnog rada.

Ovaj svetski priznati umetnik, koji je rođen i odrastao u našoj varoši, i pored toga što trenutno živi i radi u Nemačkoj, nikada nije zaboravio svoj rodni grad. Već tri godine unazad, Nikola obraduje svoje sugrađane solističkim koncertom u vreme „Belocrkvanskog karnevala“, a ovoga puta je još jednom pokazao svoje veliko srce i dobročinstvo ovom donacijom klavira, što je od izuzetne važnosti, pre svega za mlade belocrkvanske umetnike.

Kako kaže Nikola, kada god izvodi numeru „Moj gradiću Belz“, njemu je u mislima Bela Crkva, onakva kakva je bila nekada, u doba njegove mladosti.

Nikola David Bella Musica

Posebno iznenađenje bio je zajednički nastup gradskog hora „Bella Musica“ i Nikole Davida, posebno Nikolina povezanost sa njegovom nekadašnjom nastavnicom muzičke kulture Gordanom Nikolić, koja je sada muzički saradnik hora i Danijelom Jokanović, dirigentom hora i profesorom muzičke kulture, kojoj je Nikola David nekada bio profesor, usadio joj ljubav prema umetnosti i time opredelio njen muzički put.

Sala muzeja i ovoga puta bila je prepuna publike koja je uživala u solističkom koncertu Nikole Davida, i čini se, bili posebno ponosni na njegov profesionalni uspeh, a još više dirnuti umetnikovim dobročinstvom i ljubavlju koju je i ovoga puta pokazao prema svojoj Beloj Crkvi.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*