Novi prostori kulture u Beloj Crkvi (VIDEO)

Furdalijada 2020

Akademski slikar Nenad Bračić 2013. godine u napuštenoj fabrici „Pobeda“ u Beloj Crkvi osnovao je Internacionalnu umetničku akciju pod nazivom „AGORA“, a tokom proteklih godina održan je niz umetničkih kolonija na kojima su učestvovali domaći i strani umetnici.

Sticajem okolnosti, ove godine svoj Atelje premešta na novu lokaciju, a vođen idejom da predstavi mlade umetnike u Beloj Crkvi i udahne nekadašnji građanski duh našoj varoši, pokrenuo je novu akciju pod nazivom „Furdalijada“.

„Furda je lokalni naziv za pijacu, a pijaca je mesto gde se razmenjuju dobra i gde ljudi komuniciraju. Ideja „Furdalijade“ je da se sve to podigne na viši nivo, kao svojevrsna Olimpijada i to je zapravo simbolika samog naziva ovog projekta“ – rekao je akademski slikar Nenad Bračić.

Mladi belocrkvanski autori imali su priliku da prikažu svoja dela ,a posetioci su mogli kupiti ručno izrađen nakit, likovne radove, unikatne lampe pa čak i po neki aniktvitet.

„Želili smo da uključimo i udruženja žena sa njihovim rukotvorinama i domaćim gastronomskim proizvodima, da proširimo krug izlagača, kako bi ceo ambijent dobio gradski duh, ali i da se obogati turistička ponuda Bele Crkve. Zbog novonastalih okolnosti, manifestaciju smo organizovali sada, krajem septembra meseca, a planiramo da ova manifestacija postane tradicionalna i da se održava prevashodno tokom turističe sezone“ – istakao je Bračić.

Akademski slikar Nenad Bračić trenutno radi na sistematizacije svoje bibliografije jer je u planu organizacija jedne retrosprektivne izložbe njegovog dugogodišnjeg rada sa pratećom monografijom.

Predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić posetila je ovaj nov prostor kulture u Beloj Crkvi i tom prilikom istakla značaj ovakvih kulturnih projekata, pre svega jer pružaju mogućnost afirmacije mladih autora, a i zbog razmene energije i neposrednog kontakta umetnika sa publikom.

Na prvoj „Furdalijadi“ mogli smo videti mala i velika umetnička dela koja su našla svoj put i koja će sasvim sigurno oplemeniti svaki prostor, jer su u njima nesebično utkane skrivene misli i emocije autora.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*