Obeležen Dan Nacionalnog saveta Čeha (VIDEO)

Dan Nacionalnog saveta Čeha

Na Dan Svetog Jana Nepomuka, 16. maja, svečano je obeležen Dan Nacionalnog saveta Čeha u Srbiji. Svečanost je održana u Češkom Selu, uz prisustvo konzulke Ambasade Republike Češke u Beogradu Petre Feikove, predsednice opštine Bela Crkva Violete Simić, zamenice Pokrajinskog sekretara za upravu, propise i nacionalne zajednice, Milinke Hrćan, kao i velikog broj predstavnika čeških udruženja iz cele Srbije.

„Nacionalni savet češke nacionalne manjine u Srbiji tokom svog rada posvećen je promociji češkog jezika, češke tradicije i kulture u svakoj prilici i na svakom mestu i veoma nam je u tome značajna podrška Ambasade Republike Češke u Beogradu kao i rukovodstva opštine Bela Crkva“ – rekla je predsednica Nacionalnog saveta Čeha Ljiljana Stehlik, pozdravljajući sve prisutne goste.

Učitelj češkog jezika Stanislav Havel govorio je životu i značaju svetog Jana Nepomuka, jednog od najpoznatijih čeških svetaca, koga poštuju pripdanici svih hrišćanskih crkava.

U okviru obeležavnja ovog dana održan je i koncert udruženja „Česi Šumadije“ iz Kragujevca. Na programu su bila dela Antonjina Dvoržaka, Leoša Janačeka kao i J.S. Baha.

U Etno muzeju u Češkom Selu posetioci manifestacije imali su priliku da pogledaju postavku reljefa pod nazivom „Životopis Jana Nepomuka“ autorke Tereze Stamenković.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*